ŠUMA NA STADIONU – Izložba koja očarava i upozorava

Datum objave: 07. 9. 2019. | Kategorija: Kultura

KLAGENFURT – Na stadionu Wörthersee u Klagenfurtu postavljena je najveća umjetnička instalacija na otvorenom u Austriji, izložba pod nazivom ‘Za šumu – beskrajna privlačnost prirode’, švicarskog umjetnika Klausa Littmana.

Šuma na nogometnom stadionu? Ova neobična ideja postala je stvarnost u Klagenfurtu u razdoblju od 8. rujna do 31. listopada 2019. na stadionu uz jezero Wörthersee. Ideja za najveći umjetnički projekt na javnom prostoru ikada realiziran u Austriji nastala je od crteža olovkom pod nazivom „Nesalomljiva privlačnost prirode“, kojega je još početkom 70-tih godina prošlog stoljeća nacrtao austrijski slikar i arhitekt Max Peintner.

Prema zamisli švicarskog umjetnika na čitavoj površini nogometnog igrališta posađeno je 300 stabala raznog drveća, dok će gledatelji ovaj spektakl stabala pratiti s tribina danju i noću, pri dnevnom svjetlu i pod reflektorima. Projekt također postavlja pitanje uzimamo li prirodu zdravo za gotovo, odnosno hoćemo li joj se jednoga dana moći diviti samo na za to posebno predviđenim mjestima.

Projekt FOR FOREST realizirala je kulturna organizacija Littmann Kulturprojekte iz švicarskog grada Basela. Nakon intervencije na stadionu, stabla će u originalnom rasporedu biti presađena u blizini stadiona te će tako stadionska šuma ostati ukorijenjena u sjećanjima kao šuma-skulptura.

TEKST: S.P. /austria.info     FOTO: www.theguardian.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn