STUDIJSKI POSJET – Pleternica kao primjer dobre prakse u korištenju EU fondova

Datum objave: 03. 6. 2016. | Kategorija: Društvo

n

PLETERNICA – Polaznici Poslijediplomskog interdisciplinarnog Sveučilišnog studija Priprema i provedba EU projekata Sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa profesorima i partnerima na studiju posjetili su Pleternicu kao grad primjer dobre prakse u povlačenju bespovratnih sredstava.

Riječ je o studiju koji je nastao u suradnji Pravnog, Ekonomskog, Građevinskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) koji je također razvijan u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, a uz predavače iz MRRFEU, na njemu predaju i  renomirani gostujući predavači te stručnjaci iz regionalnih razvojnih agencija. Posjet Pleternici organiziran je kako bi polaznici studija u praksi mogli učiti iz iskustva Pleternice u povlačenju bespovratnih sredstava, problemima s kojima su se susretali, o sadašnjim i budućim projektima koje gradska uprava provodi, naglasio je naglasio je voditelj studija prof. dr.sc. Gojko Bežov.

nn

“Najmanje su dva razloga da smo došli u Pleternicu. Naš poslijediplomant i stipendist Luka Čirko je iz Pleternice, a znajući za ono što je Pleternica napravila u okviru korištenja i provedbe EU fondova i kakve je rezultate u tom smislu postigla, mi smo došli s našim poslijediplomantima kako bi oni mogli vidjeti i učiti iz iskustva kako se provode europski programi i što se sve iz njih može napraviti za razvoj lokalne sredine. Pleternica je tu  izvrstan primjer,”rekao je prof. dr.sc. Gojko Bežov.

Pleternički projekti i rezultati doista su vrijedni pozornosti, a o njima je gostima govorila u novoj pleterničkoj knjižnici ( još jednom uspješnom projektu) gradonačelnica Antonija Jozić. Mali grad s 11300 stanovnika i izvornim proračunom od oko sedam milijuna kuna danas se nalazi među deset posto  hrvatskih gradova koji su povukli najviše sredstava iz Europske unije .”Kroz sve ove godine i prije pristupanja Europskoj uniji pripremila smo sve ove projekte računajući na natječaje na koje ćemo moći kandidirati i projekte koje ćemo realizirati. Danas grad Pleternica ima spremnih projekata u vrijednosti od 350 milijuna kuna. To nisu projekti na razini ideje, to su projekti s građevinskim dozvolama, sa studijama izvodljivosti, kompletna projektna priča. Niti jedna projekt nismo radili napamet neznajući gdje ćemo ga kandidirati – svi naši projekti su ciljani i svi naši projekti su u skladu sa strategijom koju smo si zadali za razdbolje 2014-2020. Zadali smo si da kroz našu strategiju želimo postati gospodraski najrazvijeniji grad Požeško-slavonske županije, grad održivog razvoja koji svoje potencijale oslonjen na tradiciju i kulturu, ali prateći suvremene europske trendove,” naglasila je gradonačelnica Jozić.

nnn

Jedna od ciljeva je postati energetski neovisan grad od 2020 godine i Pleterničani krupnim koracima gaze ka tom cilju jer jedini su još uvijek u Republici Hrvatskoj s vlastitom malom hidroelektranom koja proizvodi električnu energiju i ostvaruje godišnji prihod od oko milijun kuna, koliko troše za javnu rasvjetu.

“Nismo željeli puniti  proračun dižući komunalne naknade, cijene u vrtiću i slično. Odlučili smo se za jedna model koji je teže ostvariv i dugotrajniji, a to je puniit proračun iz drugih izvora te smanjivati troškove koliko je to moguće. Zato su svi naši novi objekti energetski učinkoviti pa smo preko Fonda za zaštitu okoliša u posljednje tri do četiri godine povukli 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava za te investicije. I kroz sve ovo razdoblje mi smo se svi zajedno učili kako pripremati i pisati projekte, zapošljavajući pri tom mlade, stručne i energične osobe jer kada imate ekipu koja želi dati nešto za svoj grad onda dobijete jednu ovako lijepu priču,” zaključila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn