STRUČNO ZNANSTVENI SKUP HRVATSKOG KIRURŠKOG DRUŠTVA – Dobar vjetar u leđa lokalnim bolnicima i razmjena najnovijih dostignuća u kirurgiji

Datum objave: 24. 4. 2015. | Kategorija: Društvo

N

NOVA GRADIŠKA – Članovi Hrvatskog kirurškog društva hrvatskoga liječničkog zbora  u domaćinstvu dr.Zorana Jukića, uglednog, dugogodišnjeg kirurga novogradiške bolnice, održali su stručno znanstveni skup, a potom i sastanak Upravnog odbora u Novoj Gradiški.
 
Velika je to čast za bolnicu koja je izgubila pravnu osobnost i subjektivitet, ali i potvrda iznimne kvalitete struke, koja se posebno kalila u danima Domovinskog rata. Znanstevno stručnom skupu nazočili su, uz brojne mlade kirurge,novogradiški liječnici, ali i niz uglednih nacionalnih stručnjaka, koji su, kroz stručna predavanja, razmijenili iskustva s mladim kolegama, ali i upoznali s najnovijim trenodvima u suvremenoj kirurgiji. Skupu su podršku pružili i zamjenik župana Brodsko posavskog Davor Vlaović i Klara Šćuka, županijska pročelnica Županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.„Hrvatsko kirurško društvo Hrvatskoga liječničkog zbora okuplja stručnjake svih grana kirurgije s cilejm poticanja međusobne suradnje i razmjene iskustava, trudeći se razviti dobar odnos između iskusnijih i mlađih kirurga kako bi na pravi način iskoristili godine rada koje su od neprocjenjive važnosti za unapređenje struke. Namjera društva je ,zajedničkim trudom, unaprijediti kirurgiju u prvom redu zbog dobrobiti pacijenata. Sve su to i razlozi organiziranja stručnih skupova, poput ovog organiziranog u Novoj Gradiški, nacionalnih i međunarodnih kongresa, kao i izdavanja  specijaliziranog  časopisa „Acta Chirurgica Croatica“, upoznao je, pozdravljajući kolege i otvarajući skup, predsjednik društva, profesor dr.sci.Mate Majerović, zahvaljujući novogradiškim liječnicima, ali , na prvom mjestu i dr.Zoranu Jukiću, kao domaćinu.

doktori04

“ Iako smo, istaknuo je doktor Majerović, „kvalitetom liječnika i praćenjem najnovijih kirurških trenodva konkurentni i najuspješnijim europskim liječničkim centrima, ovakvi su skupovi od iznimnog značaja za struku, jer kirurgija napreduje iz dana u dan, a tehnika operiranja u određenim je područjima posljednjih godina promijenjena za gotovo 100 posto. Prisutnost mladih liječnika na ovom skupu dokaz je kako nacionalna kirurgija ima budućnost, a dolazak vrhunskih stručnjaka na znanstveno stručna predavanja u male sredine, izniman „vjetar u leđa“ lokalnim bolnicima, kao i jedinstvena prilika za podizanje standarda u liječenju.“ Značaj skupa za Novu Gradišku i bolnicu koja, od nedavno, zbog takozvanog master plana koji je za cilj imao „uvođenje reda u nacionalne bolnice“, nakon više od150 godina postojanja, djeluje u okviru slavonskobrodske bolnice „Dr.Josip Benčević“, prepoznali su i čelni ljudi županije, Davor Vlaović, zamjenik Brodsko posavskog župana i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Klara Šćuka. Svojim dolaskom, izjavio je dožupan Davor Vlaović, županija pokazuje kako stoji iza ovog, iznimno značajnog, znanstvernog skupa, ali i potvrđuje kontinuiranu brigu za stanje zdravstva u županiji. Brodsko posavska županija je u protekle dvije godine, podsjetio je dožupan Vlaović, za razvoj zdravstva i zdravstvenih usluga izdvojila 30 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, 7 milijuna kuna uloženo je u novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški, u okviru koje će uskoro početi djelovati i Zavod za hitnu medicinu, a širi se i mreža liječnika obiteljske prakse ( ovih dana ordinacije bi trebale biti otvorene u Vrbju i Cerniku). Osim toga, istaknuo je dožupan, Županija nastoji i nastojat će novogradiškoj bolnici vratiti pravnu osobnost, samostalnost i subjektivitet.

doktori07

Zadovoljstvo skupom organiziranim u Novoj Gradiški izrazio je i primarius dr.Josip Samardžić, kirirug brodske bolnice, potvrdivški kako i lokalni kirurzi, itekako prate struku i znanjem i tehničkim mogućnostima pariraju kolegaa iz većih centara.“ Dokazali smo to, rekao je dr.Samardžić, kroz godine Domovinskog rata, činjenicom kako smo među prvima u Hrvatskoj počeli provoditi laparaskopske operacije, kao i uvrštenjem bolnice u takozvanu 2 A kategoriju.“ Nakon neformalnog uvodnog djela, sastanka Upravnog odjela Hrvatskog  kirurškog društva, stručna su predavanja za kolege kirurge održali domaćin, dr.Zoran Jukić, OB Nova Gradiška, primarijus dr.Josip Samardžić, OB Slavonski Brod, te dr.med.Franjo Lovasić s KBC-a Rijeka.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn