STRUČNI SKUP “NOVA ZGRADA, NOVA KNJIŽNICA” – Od ideje do ostvarenja sna

Datum objave: 09. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega uz potporu Ministarstva kulture i medija organizirala je  stručni skup “Nova zgrada, nova knjižnica” koji je okupio brojne predstavnike struke iz cijele zemlje.

Nova požeška Knjižnica u novoj zgradi, koja je namjenski preuređena i opremljena u skladu sa stvarnim potrebama suvremenih korisnika u 21. stoljeću, otvorena je 15. ožujka 2021. godine nakon dugogodišnjeg investiranja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i osnivača Grada Požege. Ovaj specifični arhitektonski projekt, koji spaja zgradu koja je zaštićeno kulturno dobro s modernim, novim dograđenim dijelom, iziskivao je suradnju s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija u Požegi. Promjene u potrebama i očekivanjima korisnika prema knjižničnim uslugama i knjižničnim prostorima unazad dvadesetak godina mijenjaju knjižnice iz posudionica knjiga u moderno i bogato opremljene prostore koji nude informaciju iz više različitih izvora, zabavu, druženje, prostor za boravak, učenje i čitanje. Upravo je to bilo polazište u izradi koncepta nove Knjižnice u programskom i ustrojbenom smislu te je nova zgrada samo okvir za novu Knjižnicu.

Stručni skup organiziran je kao dio programa obilježavanja Mjeseca knjige u požeškoj knjižnici upravo s ciljem ukazivanja knjižničarskoj zajednici na to koliko je važno novi, to jest renovirani prostor Knjižnice već u samom začetku isplanirati tako da u konačnici bude nova Knjižnica, a ne samo nova zgrada, kaže nam ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

“Stručnim skupom želimo široj knjižničarskoj stručnoj zajednici predstaviti kako je izgledao naš građevinski projekt, od njegovih početaka do završetka i koji su elementi koncepta nove Knjižnice na kojima smo mi, stručni djelatnici radili dvije godine prije otvorenja te ga predstavili 15. ožujka. ” naglasila je ravnateljica knjižnice čija je izvrsnost prepoznata i na nacionalnoj razini što potvrđuje i priznanje “Knjižnica godine”.

“U najboljem mogućem trenutku stigla je ta informacija. U četvrtak, 11. studenog u Zagrebu u Nacionalnoj knjižnici primit ćemo priznanje za Knjižnicu godine koje nam dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo. Velika je to čast budući da se radi o strukovnoj nagradi i budući da se radi o aplikaciji u kojoj su se morali zadovoljiti strogi kriteriji po kojima je trebalo dokazati da se radi o ustanovi koja razmišlja razvojno, ide u korak s promjenama, koja predviđa budućnost i radi u skladu s tim.”

Skup je prigodnim riječima otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.”Izuzetno smo ponosni na koncept nove Knjižnice i finalno rješenje kojemu danas svjedočimo, a koje je rezultat dugogodišnjeg rada, planiranja, promišljanja i suradnje uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. U ime Grada Požege zahvaljujem svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta te svima onima koji su i dalje pokretači dobrih ideja i otkrivanja novih mogućnosti. Danas imamo knjižnicu koja se prilagodila brojnim izazovima modernog doba i koja je knjižnica po mjeri svakog korisnika. Bogati koncept čini knjižnicu kulturnim centrom našeg grada, a to je prepoznato u zajednici i u široj javnosti,” naglasila je pročelnica Petrović.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH Ivica Poljičak održao je predavanje na temu “Dugogodišnja investicija Ministarstva kulture i medija RH na primjeru Gradske knjižnice Požega”.”Želim naglasiti kako postoji povezanost investitora Grada Požege i Ministarstva kulture i medija bez čijeg zajedničkog djelovanja ova realizacija ne bi bila moguća i ne bi imali rezultat kakav danas imamo u Požegi.” rekao je Poljičak. Arhitekta Boris Vučić Šneperger preko video veze govorio je o obnovi povijesne građevine Gradske knjižnica Požega od idejnog rješenja do realizacije, a “Zgrada Gradske knjižnice u Požegi: od obnove do otkrića ” predavanje je koje je održao Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.

Predavanja su održali i domaćini, stručni djelatnici knjižnice. Koncepta reorganizacije predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, a potom su ostali stručni djelatnici Mirjana Franculić, Bernarda Pirović, Dijana Klarić, Matej Peharda, Mirna Obradović, Inga Devčić, i Snježana Poljak detaljno predstavili sve elemente koncepta.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn