STRUČNA KONFERENCIJA – Palijativna skrb u Požeško-slavonskoj županiji

Datum objave: 19. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom Mjeseca hospicija, Palijativni tim LiPa i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirali su stručnu konferenciju na temu “Palijativna skrb u Požeško-slavonskoj županiji”.

U sklopu konferencije održana su stručna predavanja o značaju volontera u palijativnoj skrbi, palijativnoj skrbi u bolničkim uvjetima i ulozi socijalnog radnika, te predstavljen kritički osvrt na razvoj sustava palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji. Iako održana u Mjesecu hospicija, konferencija je dala naglasak na palijativi zbog širokog spektra djelovanja.

“Veliki je problem što se stavlja znak jednakosti između palijativne i hospicijske skrbi. Palijativna skrb je skrb s kojom se čovjek susreće u trenutku kad dobije dijagnozu neizlječive bolesti. To ne znači kako će vrlo brzo umrijeti već da mu društvo treba pokloniti posebnu pažnju od početka kada bolest krene do samog kraja, što znači da ipak može biti i lijeka za tu bolest, uz nove tehnologije i lijekove. Hospicijska skrb dolazi na kraju kad je čovjek u terminalnom stadiju gdje odjeli za palijativnu skrb mogu pomoći kako bi se pružila podrška i osobi i obitelji u dostojanstvenom odlasku,” naglasila je predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavlović.

“Palijativna skrb jedan je od naših službeno odabranih pet javnozdravstvenih prioriteta. Formirali smo tim koji je funkcionalan, uz olakšavajuću okolnost da se i na nacionalnoj razini odlučilo ići u formiranje mobilnih palijativnih timova tako da nam je to dalo nužnu sustavnu podršku. Mi imamo već drugu strategiju razvoja palijativne skrbi na razini županije, prvu smo uspješno završili i započeli novi ciklus te postigli rezultate na razini 200 pa i 400 posto očekivanog. Očekujemo pomake i kroz ovu godinu, ali do 2020 trebali bismo imati jedan u svakom smislu potpuno funkcionalan, umrežen sustav. Jer, to je zapravo sustav koji nije novoizmišljen već su tu samo dodani novi elementi, ali se treba povezati s postojećim čimbenicima – ustanovama, palijativom, sustavom skrbi za bol, hitnim prijemima, centrom za socijalnu skrb, zapravo sve ustanove moraju surađivati na jedan drugačiji način da bi palijativa bila funkcionalna i to je ono na čemu radimo,”pojasnila je dr. Jasmina Kovačević predsjednica županijskog tima za organizaciju sustava Palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn