STOŽER CZ PSŽ- Epidemiolog Vitalija: Oboljeli Požežanin ima blažu kliničku sliku, takve osobe ne ostaju hospitalizirane

Datum objave: 27. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije na danas održanoj konferenciji za novinare dao je informacije vezane uz zaraženu osobu koja je jučer iz Sisačko-moslavačke županije došla u Požegu i nalazi se na kućnom liječenju i samoizolaciji.

Policijski službenik zaražen koronavirusom koji je jučer, kako smo i pisali, stigao u na područje Požeško-slavonske županije,  simptome je pokazao na području Sisačko-moslavačke županije, tamo je i testiran, a s obzirom na mjesto prebivališta koje je grad Požega, poslan je u Požegu. “To je postupak koji se provodi kod osoba koje imaju blažu kliničku sliku. Takve osobe ne ostaju hospitalizirane u bolnici već idu svojoj kući,” rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog dr. Ante Vitalija.

“Jučer smo dobili informaciju da nam je na područje Požeško-slavonske županije došla osoba koja ima prebivalište u Požegi, koja je pokazala simptome bolesti COVID 19 na području druge županije gdje je bila na radu. Tamo je testirana i po dobivanju pozitivnog nalaza i procijene epidemiologa upućena je na kućno liječenje u samoizolaciju. To je postupak koji se provodi kod osoba koje imaju blažu kliničku sliku. Takve osobe ne ostaju hospitalizirane, već idu svojoj kući. Postoji postupak da se te osobe javljaju svakodnevno svom liječniku, epidemiologu, infektologu, prati se njihovo zdravstveno stanje i čeka se njihovo ozdravljenje. Prema našim saznanjima da je pozitivan potvrđeno je 25. ožujka,” rekao je Vitalija.

Na novinarsko pitanje kako se moglo dogoditi da oboljela osoba sama doputuje kući i nije li praksa da oboljeli ostaju u mjestu gdje je utvrđeno da su zaraženi, Vitalija je rekao: “Mi smo za tu osobu saznali kada je došao u našu županiju, upućena je iz druge ustanove i druge županije. Ta osoba je po mojim saznanjima došla osobnim automobilom u kontroliranim uvjetima, nikakav kontakt nije ostvaren s drugim osobama, a iz predostrožnosti jedna osoba je, koja je bila u eventualnom kontaktu, na moju inicijativu stavljena u samoizolaciju. Oni nisu bili u bliskom kontaktu ali zbog ukupne situacije,i ta osoba je u samoizolaciji. Ta osoba je zadnji put boravila u našoj županiji 20. veljače, a kada je pokazala simptome, od strane nadležnih upućena je u samoizolaciju i nakon testiranja utvrđeno je da je pozitivna. Po ocijeni tamošnjih kliničara upućena je prema mjestu prebivališta na liječenje. U ovom slučaju bio je kriterij blaga klinička slika. Svi kontakti koje je ova osoba ostvarila stavljeni su u samoizolaciju,” rekao je Vitalija.

Načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić potvrdio je kako je riječ o djelatniku te policijske uprave. “Radi se o našem policijskom službeniku. Zaražen je na području županije gdje se nalazio dulje vrijeme. Osim tog službenika, bilježimo još nekoliko djelatnika koji imaju mjeru samoizolacije. Oni nemaju simptome virusa, ali išli su izvan granica županije te su im određene mjere samoizolacije. Što se tiče prijava i kontrola koje se odnose na građane koje imaju mjeru samoizolacije trenutačno imamo 516 osoba, vršimo njihovu kontrolu i nadzor. Do sada smo sami izvršili 338 nadzora i imamo 85 dojava građana, zajedno, što po dojavama, što našim nadzorom utvrđeno je za sada da 19 osoba nije poštivalo mjere samoizolacije,” rekao je Grgić. Do danas na području Požeško-slavonske županije testirano je 17 osoba. Od tih 17 osoba 15 je negativno, a za dvije osobe tijekom dana se očekuju rezultati.

TEKST: S. Pok        FOTO: PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn