STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Županija, gradovi i općine šalju ukupno 500 tisuća kuna pomoć postradalima

Datum objave: 30. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Za pomoć postradalima u potresu Požeško-slavonska županija s gradovima i općinama donirat će 500 tisuća kuna, izvijestio je župan Alojz Tomašević na današnjoj konferenciji za novinare Stožera CZ Požeško-slavonske županije. Pozvani su i građani da se sa svojim donacijama jave Crvenom križu ili Centru 112 kako bi dobili sve potrebne informacije te kako bi pomoć bila organizirano dostavljena.

“Definirali smo novčanu pomoć koju ćemo uplatiti na poseban račun Sisačko-moslavačke županije. Dogovorili smo kako će svaka općina uplatiti po 30 tisuća kuna, gradovi po 50 tisuća kuna, a Županija 100 tisuća kuna. Evo, 500 tisuća kuna Županija te svi gradovi i općine uplatit će u najkraćem vremenu prijateljima u nevolji,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dodao je da, iako se podrhtavanje osjetilo i na području Požeško-slavonske županije, veće materijalne štete nisu zabilježene, osim na području Lipika gdje je došlo do štete na zgradi Toplica. Naglasio je i kako je dio pripadnika HGSS Stanica Požega još jučer otišlo u pomoć na postradala područja, a riječ je o osam članova s opremom te jednim potražnim psom, a danas je već spremna nova ekipa. U pripravnosti su i vatrogasne postrojbe iz cijele županije, jučer je otišla cisterna s vodom, a danas su upućena još dva specijalna vozila.

Nakon jučerašnjeg potresa Županijski centar 112 Požega zaprimio je desetak poziva građana o manjim štetama na krovištima, uglavnom sa zapadnog dijela županije, koje su i sanirane rekao je voditelj Službe civilne zaštite Slavko Marinac. Vezano uz organiziranu pomoć postradalim područjima naglasio je kako je Ravnateljstvo civilne zaštite registriralo novu mail adresu potresi.petrinja@mup.hr te je pozvao građane, fizičke i pravne osobe, da se, ako žele uputiti pomoć, prijave kroz sustav gdje su i tipizirani obrasci za određene vrste pomoći.

I Crveni križ Požega na svojim je stranicama objavio upute za donacije i pomoć uz napomenu da se prikupljaju higijenske potrepštine i dugotrajniji prehrambeni proizvodi, naglasio je ravnatelj Miroslav Zelenika. Pomoć će se prikupljati u Požegi, u Osječkoj 12 te u Pakracu Braće Radića 13.

O provedenom cijepljenu te trenutačnoj situaciji s COVID-19 izvjestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. Prema njegovim riječima danas je 35 novih slučaja od 135 testiranih osoba, a ukupno je aktivnih slučaja 361 od kojih je 36 na bolničkom liječenju. Kada je riječ o cijepljenju, prve doze koje su stigle 27. prosinca utrošene su i procijepljeno je 382 osobe – 208 korisnika domova za starije i nemoćne te 174 zdravstvena djelatnika.

“Prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 4. siječnja dolazi nam 600 doza i nastavljamo dalje cijepiti zdravstvene djelatnike i korisnice domova i socijalnih ustanova. Predviđeno je da nam u siječnju dođe 1270 doza i očekujemo da ćemo u siječnju procijepiti sve korisnike domova i zdravstveno osoblje, a nakon toga očekujemo doze za cijepljenje široke populacije. Građani se za cijepljenje trebaju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a cijepljenje je trenutno jedini poznati lijek koji može spriječiti korona virus,” rekao je Matijević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn