STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Sve veći broj novooboljelih posljedica je nepoštivanja mjera

Datum objave: 23. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije na konferenciji za novinare predstavio je trenutnu epidemiološku situaciju i dinamiku cijepljenja na području županije. Broj novozaraženih koji je svakodnevno sve veći posljedica je isključivo nepoštivanja propisanih mjera – naglašeno je na današnjoj konferenciji.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 402 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 383 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 697 osoba, a ukupno je testirano 39115 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 170 uzoraka, od kojih je 37 pozitivnih. Trenutna je to epidemiološka situacija koja poziva na pojačani oprez i odgovornost, no od pukog pozivanja nema previše koristi ako se propisane mjere ne shvate potpuno ozbiljno, naglasio je šef Stožera CZ požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Nažalost, ono što smo predvidjeli prije tjedan dana da nam se može dogoditi eskalacija broja oboljelih, a na temelju susreta i obiteljskih druženja tijekom Uskrsnih blagdana te prvih pričesti, upravo se dogodilo. U zadnjih nekoliko dana bilježimo veliki broj novozaraženih na području naše županije. Statistički, jedna smo od manjih županija u Hrvatskoj i promatrajući ove brojeve, možda smo čak prvi ili drugi po broju novooboljelih. Velika je to opasnost jer ne znamo što još možemo očekivati. I ovaj vikend su u pripremi krizme i ne bih želio da se velike obiteljske svečanosti pretvore u svojevrsne kazne za sve prisutne. Apeliram i pozivam sve koji imaju slavljenike neka vjerski događaj bude zbog tog mladog čovjeka, ali u najužem krugu obitelji. Jer, kada pogledamo sve ove mjere, postavlja se pitanje što radimo – održavamo tiskovne, pozivamo, apeliramo, a rijetki se doista mjere pridržavaju. Prateći stanje i sve što se događa, ako se nastavi ovakva eskalacija i brojčani pokazatelji morat ćemo donijeti nove, rigoroznije odluke,” rekao je župan Tomašević.

Dinamiku cijepljenja na području županije predstavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. S današnjim danom u ovu županiju pristiglo je oko 14 tisuća doza cjepiva, ukupno je cijepljeno prvom dozom 9500 osoba, a drugom dozom 4572 osobe. “Jučer, 22. travnja prvi put je organizirano cijepljenje za širu populaciju u Pakracu, cijepljeno je 214 osoba uz suradnju s Domom zdravlja i liječnicima obiteljske medicine. Jer, svi koji su zainteresirani za cijepljenje trebaju se javiti svom izabranom liječniku koji vodi evidenciju zainteresiranih. Kada organiziramo punkt, obiteljski liječnici dobiju termin za svoje pacijente zainteresirane za cijepljenje. Za sljedeći tjedan imamo najavu 1952 doze, najviše je zastupljen Pfizer s 1532 doze, Moderna s 300 doza i po prvi put Johnson&Johnson sa sto doza. Sljedeći tjedan planiran je punkt u Lipiku i u Požegi, a pokušat ćemo organizirati i u Pleternici te ćemo svaki sljedeći tjedan obilaziti gradove i općine. Do sada imamo dobru zainteresiranost, prema evidencijama kod obiteljskih liječnika, po ordinaciji ima oko 200 osoba. Svi koji se žele cijepiti trebaju se javiti svom obiteljskom liječniku jer to je najbolji način,” rekao je Matijević.

U osvrtu na epidemiološku situaciju na području županije, epidemiolog Ante Vitalia naglasio je kako je evidentan porast broja oboljelih kakav je bio za vrijeme drugog vala u zimskom razdoblju. “Jučer smo imali 94 pozitivne osobe, danas je taj broj manji, ali možemo očekivati nove velike brojke novopozitivnih osoba iz dana u dan. Razlog je jednostavno apsolutno nepridržavanje mjera! Ono što možemo primijetiti je eventualno nošenje maski prilikom ulaska u zatvorene prostore, a sve drugo – održavanje razmaka, broj okupljanja i broj osoba na okupljanjima, to se ne poštuje. Nemamo izrazita žarišta već je to disperzirano uzduž županije. U ovom trenutku imamo 20 pozitivnih učenika, 13 djelatnika iz 12 škola i 40 razreda u samoizolaciji,” rekao je Vitalia.

Prema njegovim riječima zabilježena je i ponovna pojava pozitivnih u domovima za starije osobe, a ono što ga posebno ljuti, dodao je, još uvijek veliki broj necijepljenih djelatnika u domovima i zdravstvenim ustanovama. “Krajnje je vrijeme za ozbiljnost jer nedopustivo je da takve osobe, baš kao i neki zdravstveni djelatnici, budu necijepljene. Postotak cijepljenih osoba u našim velikim zdravstvenim ustanovama je oko 50 posto i to je isto nešto što je nedopustivo. Na koji način ćemo poslati poruku javnosti ako se zdravstveni djelatnici ustručavaju cijepljenja jer nedopustivo je da zdravstveni djelatnik s bilo koje razine zdravstvene skrbi zarazi svog pacijenta. A to se događa. Poruka svima nama je – cijepiti se, čim prije prvim dostupnim cjepivom” zaključio je Vitalia.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn