STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Sve je veći broj zaraženih, nužni su odgovornost i strogo pridržavanje mjera

Datum objave: 07. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Nakon sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19. O trenutnoj situaciji govorili su načelnik Stožera Civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević te epidemiolog Ante Vitalia.

Župan Tomašević naglasio je kako je u posljednjih tjedan dana, od ukupnog broja testiranih osoba, što je oko 1500, njih gotovo 400 je pozitivnih na koronavirus. Zabrinjavajuće je i to što trenutno ne postoji kritična točka ili određeno mjesto zaraze koje se može sanirati, a stvoren je veliki pritisak na zdravstveni sustav. Došlo je do proboja virusa i u Domove za starije i nemoćne osobe u Pakracu, Lipiku, Požegi i Velikoj “Situacija je ozbiljna jer sve veći broj zaraženih osoba dolazi prema bolnicama, a sve je veći broj zdravstvenog osoblja zaraženo ili u samoizolaciji. Ako se situacija nastaviti pogoršavati, pojavit će se problem zdravstvenog kadra,” naglasio je župan.

Na upit o alternativnim smještajima i stacionarima župan je rekao kako se sastanci s ravnateljima naše tri bolnice vode na dnevnoj razini. “Definirali smo i sekundarne prostore kao što je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana , a danas je definirano da se dio prostora u toplicama Lipik s 30-tak ležajeva proglasi tercijarnim mjestom za lakše oboljele bolesnike. Kako je od prošlog tjedna nastava u srednjim školama online, po C modelu, imamo i dva đačka doma koji su u Požegi i Pakracu. Ravnatelji đačkih domova dobili su smjernice da korisnici domova pri odlasku svojim kućama ponesu sve svoje stvari i opremu kako bi se prostor nakon njihovog odlaska pripremio u slučaju potrebe za novooboljele. Imamo i prostor HEP NOC-a u Velikoj i našu Sportsku dvoranu Tomislav Pirc u Požegi te ćemo biti spremni u slučaju eskalacije virusa. Odlukom ministra znanosti i ministra zdravstva sukladno potrebama, završni razredi medicinskih škola moći će biti pozvani za brigu i pomoć bolničkom osoblju,” rekao je Tomašević.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević izvijestio je kako je trenutno aktivno 463 slučaja zaraze korona virusom, 396 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 67 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1237 osoba, a ukupno od početka pandemije imamo pozitivnih 1879 osoba te umrlih 30 osoba.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia naglasio je kako je na dnevnoj razini nekoliko desetaka novooboljelih osoba od 70 do 80 novih slučajeva dnevno u posljednjih nekoliko dana što je veliki broj za ovu županiju s obzirom na ukupni broj stanovnika.


“U ovom trenutku zabrinjava proboj virusa u domove za starije i nemoćne osobe jer ponovno imamo novootkrivene slučajeve u Domu za starije u Požegi, Velikoj te u Ljeskovici. Došle su nove smjernice za rad samih djelatnika domova kako se ponašati u privatnom životu s obzirom na vrstu i opis radnoga mjesta. Djelatnike koji budu u samoizolaciji ili izolaciji teško je zamijeniti, a svakodnevno je potrebno raditi u tri smjene s korisnicima. Na dnevnoj razini testiramo u COVID ambulanti u Požegi, Pakracu, Općoj županijskoj bolnici u Požegi oko 200 pacijenata, a najviše zabrinjava što u posljednjih par dana imamo polovicu pozitivnih osoba od ukupnog broja testiranih. Apeliram na građane koji osjete simptome da se odmah izoliraju, jave svom liječniku obiteljske medicine te ne idu na svoje radno mjesto. Apeliram i molim za odgovornost žitelje naše županije, jer bez discipline i savjesti nećemo moći suzbiti virus,” rekao je Vitalia dodajući da, unatoč cjepivu o kojem se puno govori, borba protiv virusa predstoji i sljedeća dva i pol mjeseca. “Kada govorimo o cjepivu, predviđeno je cijepljenje kroz dvije doze, što znači da sljedeća dva i pol mjeseca i dalje imamo borbu protiv COVID infekcije te ćemo učinke cjepiva vidjeti tek krajem veljače 2021. godine,” zaključio je dr. Vitalia.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn