STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Sve je spremno za e-propusnice i distribuciju prvih doza Pfizerovog cjepiva

Datum objave: 21. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Uži sastav Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske, nakon održanog sastanka danas je na konferenciji za novinare predstavio nove brojčane pokazatelje i planirane aktivnosti, posebice one vezane uz e-propusnice i cijepljenje protiv COVID-19. U županiju će 27. prosinca stići i prvih 320 doza cjepiva koje namijenjeno korisnicima domova za starije osobe i osobama u COVID 19 odjelima koje su u neposrednom kontaktu s pozitivnim bolesnicima.

Prema riječima požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, detalji vezani uz međužupanijske propusnice dostupni su na službenim stranicama Županije te Ravnateljstva civilne zaštite.

” Propusnice će biti izdavane s razine dva izvora – našeg županijskog Stožera te nacionalnog Stožera koji će definirati dio propusnica za koje mi nismo eventualno ovlašteni. Mi smo sve pripremili, od 21. prosinca do 8. siječnja bit će od 8,00 do 22,00 sata dežurstva, objavljeni su brojevi mobitela, fiksna linija i e-mail. Građani će pravovremeno dobiti odgovore, odredili smo 14 osoba koje će biti u dežurstvima, a molio bih već od danas sve koji znaju da će imati potreba, neka to odrade što ranije, neka što ranije pošalju svoje zahtjeve,” naglasio je župan Tomašević dodajući kako su brojčani pokazatelji novozaraženih za Požeško-slavonsku županiju i dalje vrlo loši što zahtjeva od svih poštivanje propisanih mjera i odgovornost.

“Mi ćemo poštivati mjere nacionalnog stožera do krajnosti, upravo onako kako su i propisane. Iznimne situacije rješavat ćemo što hitnije, no od srijede 21. prosinca bit će policijski punktovi na svim potrebnim lokacijama, vršit će se evidencije prolaska, zaustavljanja i molim građane za korektnost,” dodao je župan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević predstavio je brojčane pokazatelje. Ukupna broj aktivnih slučajeva na području županije je 610 od kojih je na bolničkom liječenju 41 osoba. U samoizolaciji je 1538 osoba. “Gotovo je godinu dana od početka pandemije i mi smo na području naše županije ukupno testirali 21 676 osoba, a umrla je 41 osoba. Tijekom današnjeg dana Europska regulativna agencija trebala bi dati odobrenje za korištenje cjepiva i sukladno tome, u našu županiju stići će određenu količinu, a koja će biti distribuiranja prema prioritetnim osobama,” rekao je Matijević.

Prema riječima epidemiologa Ante Vitalia Požeško-slavonska županija još uvijek je pri samom vrhu po broju novozaraženih na dnevnoj razini. “Zadnjih četiri dana imali smo 66, 86, 72 te 68 novooboljelih. Stanje je u bolnicama relativno pod kontrolom, uz velike napore, ponekad imamo i preko 50 hospitaliziranih osoba. Stanje je loše i u domovima za starije. U tri velika doma u našoj županiji u svakom ima pozitivnih i korisnika i djelatnika. Najbolja situacija je u ovom trenutku u domu u Velikoj gdje ima svega tri pozitivna korisnika i pet pozitivnih djelatnika. U domu u Požegi je 20 pozitivnih korisnika i osam djelatnika, a najgora situacija je u domu u Ljeskovici gdje je 59 pozitivnih korisnika i 21 pozitivan djelatnik,” naglasio je Vitalia dodajući da ne smije doći do faze opuštanja jer je na području županije u prvih 15 dana prosinca zabilježeno za stotinu više novih pozitivnih osoba nego u cijelom studenom.


Izvijestio je i o dolasku prvih količina cjepiva. Riječ je o Pfizerovom cjepivu, a u Hrvatsku 27. prosinca dolazi oko devet tisuća doza od čega prvih 320 doza i za područje Požeško-slavonske županije. “Radi se o cjepivu koje je dosta zahtjevno u smislu logistike i čuvanja tako da je potrebno vrlo brzo organizirati distribuciju krajnjim korisnicima. Ovaj kontingent namijenjen je korisnicima domova za starije, starijima od 75 godina i djelatnicima na COVID 19 odjelima, odnosno svima koji su neposredno u prvom dodiru s pozitivnim bolesnicima, ” zaključio je Vitalia.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn