STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Sustav funkcionira, obavljaju se i završne pripreme za početak školske godine

Datum objave: 25. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stanje u Požeško-slavonskoj županiji i pripreme za aktivnosti koje predstoje u idućem tjednu predstavili su na tiskovnoj konferenciji požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Na području Požeško-slavonske županije u posljednja 24 sata ima 30 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih je 28 na kućnom liječenju, a dvoje je hospitalizirano. Jučer je testirano 98 osoba, od toga su četiri pozitivne osobe. Ukupno je 211 osoba u samoizolaciji, a ukupno je do danas testirano 5123 osobe.

“Zadnjih desetak dana došlo je do značajnijeg povećanja, ali to nije pretjerano u odnosu na ostatak Hrvatske. Kod nas sustav funkcionira dobro, pratimo stanje i sretni smo što kod nas nije došlo do velike ekspanzije. Provjere i testiranja su na najvišoj razini, službeni pokazatelji dostupni su uvijek tijekom dana na službenoj stranici Županije te pozivam sve da ne pravimo od korona virusa aukciju. Sustav funkcionira a civilni stožeri sukladno nacionalnim smjernicama dobit će i veće ovlasti i obveze,” naglasio je župan Alojz Tomašević pozivajući građane da i dalje ostanu odgovorni, poštuju propisani razmak te obavezno koriste zaštitne maske tamo gdje je to potrebno. Odgovornost prema sebi i drugima, naglasio je župan, posebice je potrebna na događanjima gdje se okuplja veći broj ljudi poput pleterničkih Devetnica ili najavljenog Aurea festa u Požegi.

U pripremi su i aktivnosti vezane uz početak školske godine. “Pratimo smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja i nacionalnog stožera, a uskoro ćemo imati i sastanak s ravnateljima kako bi početak školske godine bio kvalitetno pripremljen. Upute su pripremljene, a detalje ćemo s ravnateljima konkretizirati. Već sada znamo da je potrebno poštivati razmak od dva metra u školama, a Županija će u suradnji s ministarstvo definirati i obveze koje budu prema učenicima te nabaviti zaštitne maske za što su izdvojena izvanredna sredstva,” rekao je župan Tomašević.

I ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević pozvao je građane na odgovorno ponašanje. “Apeliram na građane , pri povratku s godišnjih odmora, posebice ako su bili u noćnim klubovima i sličnim prostorima, da se pridržavaju svih mjera bar tjedan dana – nošenje maske, distanca, česta dezinfekcija ruku i predmeta. Tako će definitivno spriječiti prijenos virusa, a to je osnovna odgovornost prema sebi, bližnjim i široj zajednici. Apelirao bih i na pozitivne slučajeve da prilikom kontakta s epidemiologom daju konkretne i točne informacije kako bi što prije detektirali sve kontakte, stavili ih u samoizolaciju i tako učinkovito spriječili širenje virusa,” rekao je Matijević.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn