STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda

Datum objave: 07. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Nakon poplave koja je zahvatila dio područje Požeško – slavonske županije, županica Antonija Jozić, sa zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite Požeško – slavonske županije Ferdinandom Trohom te s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem, njegovim zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite grada Požege Borislavom Miličevićem, održala je sastanak sa predstavnicima Hrvatskih voda.

Nakon jučerašnjih poplava koje su pogodile dio Požeško – slavonske županije Stožer civilne zaštite Požeško – slavonske županije održao je sastanak na kojemu su svi sudionici izvješteni o glavnim događajima koji su se dogodili, ali i o onima koji sada slijede.Na situaciju se osvrnuo i zamjenik županice i načelnik Stožera civilne zaštite Požeško – slavonske županije, Ferdinand Troha.„Nakon što sam sa županicom te načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Požege obišao pogođena područja, sazvali smo Stožer civilne zaštite Požeško – slavonske županije kako bismo sa svim članovima Stožera iskomunicirali sve potrebno.Bujične vode napravile su veliku štetu na području Požege, ali i Velike i Pleternice. Od Miroslava Taborskog, predstavnika Hrvatskih voda, dobili smo informaciju kako je prva veća količina oborina pala u jutarnjim satima, i iznosila je oko 20 L/m², dok je poslijepodnevnim satima palo još dodatnih 60 L/m². Tolika ogromna količina vode, izazvala je velike bujične poplave. Velika šteta je na području Dervišage, Vidovaca, Drškovaca, Vranduku, ulicama sv. Duha, sv. Josipa, Jagodnjaku, ali i brojnim drugim dijelovima.

Potoci koji su izazvali najviše problema su Nakop 1, Komušanac i Pakao, koji su uslijed bujičnih voda izlazili iz korita i zatrpavali cestu muljem, granjem i ostalim te plavili brojne obiteljske kuće. Šteta je izazvana i na gospodarskim objektima i komunalnoj infrastrukturi.Dio prometnica je oštećen u toj mjeri da su zatvorene za javnost, a to su; prometnica u mjestu Biškupci te prometnica prema Kapeli u predjelu Jagodnjaka. Željeznički promet također je bio u prekidu.Dio obiteljskih kuća je bez električne energije te se očekuje se da će danas tijekom dana taj problem biti riješen.Dosta je i nanosa mulja po dvorištima obiteljskim kuća te prometnicama, a zadatak je to kojega od jučer rješavaju komunalne službe zajedno sa vatrogasnim jedinicama. Nažalost imamo i nekoliko klizišta koja su učinila također veliku štetu te probleme sa pitkom vodom, koji su dijelom prisutni u prigradskim naseljima i trebali bi biti će riješeni tijekom dana.“Sve službe su na terenu i zajedničkom koordinacijom čine sve kako bi što prije sanirali posljedice jučerašnjih događaja.

Županica Antonija Jozić, sa zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite Požeško – slavonske županije Ferdinandom Trohom te s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem, njegovim zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite grada Požege Borislavom Miličevićem, održala je sastanak i sa predstavnicima Hrvatskih voda.

„Na današnjem sastanku sa predstavnicima Hrvatskih voda, izvješteni smo o svemu što se događalo tijekom jučerašnjeg dana, odnosno o svim aktivnostima koje su poduzete od strane Hrvatskih voda. Ujedno smo razgovarali i o događajima koji slijede, a biti će podijeljeni u tri faze. Prva faza je čišćenje svih vodotoka, propusta ispod cesta, kanala uz ceste od mulja, druga faza, koju provode Hrvatske vode, je popisivanje svih objekata, koje treba sanirati, odnosno provođenje hitnih intervencija, a treća faza su kapitalne građevine, a o kojoj smo razgovarali i sa generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Generalni direktor Hrvatskih voda jučer je bio na lokaciji odakle potok „Pakao“ pravi probleme svim žiteljima Vidovaca.“rekla je županica.

Davorin Piha, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu, kratko se osvrnuo na slijedeće korake.„Razgovarali smo o izgradnji osam retencija na području iznad Požege. Jedna retencija na lokaciji „Nakop“, dvije retencije na lokaciji „Pakao“, jedna retencija na lokaciji „Komušanac“ i četiri retencije na lokaciji „Vučjak“. Tijekom slijedećeg mjeseca Hrvatske vode odradit će sve preduvjete za raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole.“

„Dolazak generalnog direktora Hrvatskih voda te operativni sastanak koji smo održali, odraz je potpore koju imamo te smo sigurni da ćemo kroz period koji nam slijedi, riješiti uzrok, jer sada trenutno rješavamo posljedice.“zaključila je županica.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn