STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Nema zaraženih, u samoizolaciji oko 80 osoba

Datum objave: 16. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zaraženih koronavirusom na području Požeško-slavonske županije još uvijek nema, ali je u samoizolaciji od jučerašnjeg dana 84 osobe. Od srijede 18. ožujka počet će s radom i izdvojene ambulante primarne zdravstvene zaštite u Požegi i Pakracu namijenjene građanima koji primijete simptome slične zarazi COVID-19 virusom.

Stožer civilne zaštite Požeško – slavonske županije održao je sastanak na kojemu je razmotreno aktualno stanje na području županije te su doneseni zaključci o dodatnim preporukama i mjerama za suzbijanje širenja korona virusa. U proteklih 48 sati sve upute i mjere koje su Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP spustili na lokalnu razinu provedene su na području ove županije, naglasio je i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović te pozvao osobe koje ovih dana dolaze u našu zemlju da se pridržavaju uputa o samoizolaciji. Sukladno smjernicama Nacionalnog stožera na snazi su propisane mjere i upute, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz napomenu da je sve pripremljeno za eventualne još strože mjere.

“Pozivam građane da prate smjernice, a obaveze koje su propisane moraju se provoditi. Tijekom današnjeg dana i sutra s Koordinacije gradonačelnika i načelnika donijet ćemo još neke odluke koje će biti ključne za provođenje nacionalnih preporuka na našem području, a pozivam i sve da se kontakti što više usmjerene na telefonske i elektroničku poštu. Za sada nismo donijeli odluku o zabrani okupljanja, ali gdje je to moguće neka je što manje osoba na jednom mjestu i u jednom prostoru” rekao je župan. Na području Požeško-slavonske županije zaraženih nema i svaki dan dok je tako, svojevrsna je pobjeda, a u samoizolaciji je na jučerašnji dan bilo 84 osobe u samoizolaciji s ovog područja, rekao je epidemiolog Ante Vitalija.

“S obzirom na broj stanovnika, na broj prolaza ljudi i putnika, bit će samo određeni broj onih koji su stvarno suspektni i njih ćemo testirati. Pozivam ljude da se, ako nisu putovali ili bili u sigurnom kontaktu sa zaraženom osobom, za neke lakše tegobe respiratornog sustava jave svom liječniku – ne moraju tada tražiti epidemiologa! Ne možemo ni mi, niti naši epidemiolozi koji trebaju raditi uzorkovanje napraviti to svakome na izričiti zahtjev. Molim građane za strpljenje, neka nazovu, svog liječnika, Centra 112 neka se informiraju. Mjera samoizolacije mjera je koja nas štiti sve – 14 dana tko se nalazi u samoizolaciji neka se naoruža strpljenjem i to izdrži jer je važno za sve nas. Njihovi bliski kontakti nema u što manjem kontaku budu s njima, posebna prostorija za spavanje ako je moguće, a bliski kontakti mogu ići van i obavljati opskrbu. Javnost molim da te bliske kontakte ne stigmatiziraju jer nisu ni oni bolesni, niti njihovi bližnji koji su u preporučenoj samoizolaciji. Mjere moramo doživjeti maksimalno ozbiljno kako bi svi ovo što prije prebrodili,” rekao je Vitalija.

PU požeško-slavonska ima popis svih osoba koje se nalaze u samoizolaciji, one će biti nenajavljeno nadzirane, a kazni još nije bilo, naglasio je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić. “Ako utvrdimo da se netko od njih ne pridržava propisanih mjera i uputa, evidentirat ćemo i uz određenu obavijest, slati izvješće državnom inspektoratu koji će podnijeti prekršajne prijave. Kazna za takve osobe je 8 tisuća kuna. U Kaznenom zakonu je također za osobe koje prenose zarazne bolesti predviđena kazna do tri godine zatvora,” rekao je načelnik Grgić dodajući da do sada nije bilo kažnjenih ali su evidentirane četiri osobe koje su kršile mjere izolacije.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki najavio je uspostavu izdvojenih ambulanti. “Od srijede, 18. ožujka od 7,00 sati počet će s radom dvije izvanredne ambulante – jedna u Požegi na lokaciji Matije Gupca, a druga u Pakracu. Ambulante će raditi 24 sata i ako građani osjete neke respiratorne probleme ili neke od simptoma neka se slobodno jave u te ambulante. Naši zdravstveni djelatnici takve suspektne osobe će kanalizirati prema propisanom protokolu,” rekao je ravnatelj Višaticki.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn