STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Nema novih pozitivnih, epidemiološka situacija se smiruje

Datum objave: 17. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema novooboljelih osoba. Jučer je na COVID-19 testirano 122 uzorka, danas je stiglo 60 nalaza, pozitivnih nema, a ostali rezultati očekuje se do kraja dana. Broj zaraženih se smanjuje, trenutno je 66 aktivnih slučajeva, a smanjuje se i broj osoba u samoizolaciji – rečeno je na konferenciji za novinare Stožera CZ Požeško-slavonske županije.

Na danas održanoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Požeško-slavonske županije predstavljena je aktualna epidemiološka situacija u županiji te predviđanja za naredno razdoblje, posebno jesenski dio godine

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio je sugrađankama i sugrađanima na iskazanom odgovornom ponašanju u izazovnoj situaciji .”Stanje se smiruje, no i dalje pozivam sve naše sugrađane da se pridržavamo propisanog razmaka, izbjegavamo veća okupljanja, a maske neka postane sastavni dio naše svakodnevne opreme,” rekao je župan Tomašević.

O sastanku svih stožera koji je jučer na nacionalnoj razini održan u Zagrebu izvijestio je načelnik županijskog stožera Vedran Neferović. “Svjesni situacije u Hrvatskoj razmijenili smo međusobna iskustva te dobili potrebne informacije koje nas sve zanimaju, a tiču se vremena ispred nas. Nama u našoj županiji jasno je da ulaskom u jesen, početkom školske godine, funkcioniranje svih sustava mora biti prilagođeno situaciji. Stožer će pripremati mjere, odluke i aktivnosti kako bi se sve normalno odvijalo, a život s virusom koji trenutno imamo kao problem moramo svi prihvatiti – po uputama zdravstvenih djelatnika i epidemiologa. Kada je riječ o okupljanjima svadbe i slični susreti na našem prostoru su najveći rizik pa ćemo i na tom planu obaviti razgovore sa svima onima koji imaju takve prostore kako bi se uopće njihova aktivnost mogla i dalje nesmetano odvijati. Ljudi se moraju pridržavati uputa i to je način da svi u određenoj mjeri budu sretni i zadovoljni te da stvari funkcioniraju a da se rizici smanje na najmanju moguću mjeru. Za daljnje aktivnosti u jesen vidjet ćemo što će biti s virusom i koliki će biti njegov potencijal te ćemo prema tome odrediti i što činiti. U ovom trenutku nema potrebe za panikom, dizanjem tenzija i paušalnim procjenama. Poslušajmo one koji o tome vode brigu na zdravstvenoj osnovi, a mi smo tu kao stožer da organiziramo normalan život kako bi nastavili svi dalje funkcionirati,” rekao je Neferović.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević izvijestio je o aktualnim brojkama. Jučer je testirano 122 uzorka, danas je stiglo 60 nalaza, pozitivnih nema, a ostatak se očekuje do kraja dana. Ukupno je do sada testirano 3600 osoba, aktivnih slučajeva ima 66. Kada usporedimo aktivne slučajeve, kao najveći pik imali smo 14. srpnja 83 slučaja, danas je 17 manje. Ovaj vikend i početkom idućeg tjedna očekujemo značajno smanjenje aktivnih slučajeva, prema našoj procijeni oko 30 slučajeva. Do kraja mjeseca i više. Trenutno u samoizolaciji imamo 235 osoba, a isto tako ovog vikenda i početkom idućeg tjedna očekujemo značajan broj osoba koje će izaći iz samoizolacije. I dalje je potrebno pridržavati se svih propisanih mjera, a naše sugrađanke i sugrađani doista zaslužuju pohvalu zbog svog odgovornog ponašanja,” rekao je ravnatelj Matijević.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn