STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Koliko se budemo odgovorno ponašali toliko ćemo imati kontrolu nad virusom

Datum objave: 11. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 214 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 198 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano, a u samoizolaciji se nalazi 586 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 144 uzorka, od kojih je 30 pozitivnih, a ukupno je testirano 14.238 osoba. Zabrinjava pojava dva nova slučaja zaraze među korisnicima Doma za starije u Požegi – rečeno je na konferenciji za novinare Stožera CZ Požeško-slavonske županije.

Na danas održanoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Požeško-slavonske županije predstavljena je aktualna epidemiološka situacija u županiji. Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo, što, kako ne naglasio, u ovoj županiji nisu velike oscilacije kada je riječ o broju oboljelih. “I dalje pozivamo na ograničeni broj osoba na okupljanjima te na potrebu zadržavanja distance, nošenja zaštitnih maski i dezinfekcije. Poštivanje mjera je prioritet, a to pokazuju i ovi rezultati. U odnosu na cijelu Hrvatsku, kod nas je situacija stabilna,” rekao je župan Tomašević.

O brojčanim pokazateljima govorio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. “Dnevno šaljemo oko 250 uzoraka prima Zagrebu i svi nalazi ne dolaze u roku od 24 sata pa tako za jučer imamo evidentirano 30 pozitivnih no to nije samo od jučer već unatrag 72 sata. Imamo oscilaciju kako je već rečeno koja se kreće od 15, 20 do 25 osoba, ovisi koliko Zagreb stigne obraditi.”naglasio je.

“Od početka pandemije mi imamo 935 pozitivnih, a ukupno je poslano na testiranje 14.283 uzorka. Kada to prevedete u postotke, to je oko 6,5 posto i to je dobro jer na razini Republike Hrvatske naša županije se nalazi oko osmog ili devetog mjesta. Od početka pandemije imamo nažalost 13 preminulih osoba, u protekla 24 nema niti jedna preminula osoba, a od 26. listopada do jučer preminule su četiri osobe. Od aktivnih slučajeva kojih je 214, njih 16 je na bolničkom liječenju. Još jednom upućujem apel svim našim stanovnicima na dogovorno ponašanje, jer koliko se budemo odgovorno ponašali, toliko ćemo imati kontrolu nad virusom,” rekao je Matijević.

Ono što zabrinjava jest pojava dva nova slučaja zaraze među korisnicima Doma za starije u Požegi, naglasio je epidemiolog Ante Vitalia. “Reagirali smo po saznanju da se radi o osobama koje su razvile povišenu tjelesnu temperaturu, odmah smo ih izdvojili, a radilo se o četiri osobe od kojih su dvije osobe pozitivne. Izolirane su, jučer su bile na obradi u požeškoj bolnici i u dobrom su zdravstvenom stanju. Po dobivanju rezultata tih nalaza, reagirali smo tako da smo testirali sve djelatnike koji su bili u kontaktu, radilo se o 17 djelatnika za koje su nam rezultati došli jučer i oni su svi negativni. Danas ćemo testirati 42 štićenika koji su bili u kontaktu s dva pozitivna štićenika, a sljedećih 30 testirat ćemo u petak tako da ćemo obuhvatiti sve kontakte. Problem je izlasci pokretnih štićenika van doma te kršenje epidemioloških mjera, odnosno donošenje stvari izvana,” naglasio je Vitalia dodajući kao je riječ o najranjivijoj skupini koju je potrebno stalno pratiti. Napomenuo je kako je nužno smanjiti međusobno druženje i na radnim mjestima te samo minimalno koliko je potrebno boraviti u zajedničkim prostorijama, uz stalno korištenje maski i držanje distance.

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn