STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: I dalje nema oboljelih, ali slijede blokade prometovanja izvan i unutar županije

Datum objave: 23. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije na danas održanoj konferenciji za novinare izvijestio je kako u toj županiji još uvijek NEMA OBOLJELIH, a testirano je 12 osoba koje su negativne. U skladu s novom Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta, od noćas slijedi i blokada prometovanja unutar županije.

Temeljem nove odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog mjesta boravka, pred stanovništvom su i nove obveze, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Molim vas i tražim, nemojte dolaziti u Požegu ako ste iz Pleternice i Kutjeva, imate svoje liječnike. Svi liječnici će dobiti dodatne naputke i odluke, a samo oni koji nisu mogli obaviti pregled kod tih liječnika moći će doći u izdvojene ambulante u Požegu i Pakracu. Građani koji dolaze u našu županiju, bit će evidentirani, posebice oni koji su u samoizolaciji ili u kontaktu sa zaraženim osobama. Poduzećima, trgovcima, prijevoznicima poručujem da se doslovno pridržavaju propisanih mjera koje su njima poznate. Do sada je bilo niz propusta, a ovo je vrijeme kada se to više ne može tolerirati,” rekao je župan Alojz Tomašević. Dodao je da će danas biti utvrđen i sistem propusnica za osobe koje rade na razini općina i gradova.

Od 21. ožujka pojačale su se aktivnosti stožera civilne zaštite kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Na snazi je nekoliko vrlo važnih mjera koje ograničavaju kretanje i zadržavanje, a Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stupa na snagu noćas u 24,00 sata.

Zabrana se ne odnosi na:

  • Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
  • Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe
  • izvješćivanje javnosti
  • stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-10

 

“Danas imamo vrijeme pred nama da sve točke ove odluke, a tiču se osoba koje su izuzete iz ove odluke – tko će im dati propusnicu i na koji način, sve je propisano i to ćemo operativno tijekom dana odraditi s našim stožerima, a ujedno i s pravnim osobama koje su dužne izdati propusnice za određene skupine ljudi. Također, tijekom jučerašnjeg dana nakon potresa, imali smo informaciju o dolasku građana s područja Zagreba, i policija je izvijestila kako su imali određene kontrolne mehanizme o osobama kojima je propisana samoizolacija,” naglasio je ravnatelj CZ PSŽ Vedran Neferović.

Epidemiološko stanje u Požeško-slavonskoj županiji trenutno je takvo da danas, 23. ožujka, i dalje NEMA zaraženih od koronavirusa. “Testirano je 12 osoba za koje je postojala s područja županije za koje je postojala medicinska indikacija i sve su negativne.Bitno je naglasiti da se testirane osobe već u sljedećem kontaktu mogu zaraziti i moraju se i dalje pridržavati svih mjera,” naglasio je epidemiolog Ante Vitalija.

Načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić pojasnio je detalje o prometnim blokadama izvan i unutar županije.”Policijska uprava ima razrađene planove za blokadu kako županije tako i svih gradova i općina. Do sad smo imali blokadne punktove na glavnim pravcima ulaska u našu županiju kako bi detektirali osobe koje eventulano krše samoizolaciju. S razine policije izvršit ćemo blokadu ulaza i izlaza iz županije, a imat ćemo i unutarnju blokadu. Svi koji se budu kretali morat će imati određene propusnice bez kojih nikoga nećemo puštati da nastavi svoj put. I dalje ćemo vršiti kontrole osoba u samoizolaciji. Izvršili smo 132 kontrole osoba i osim toga zaprimili 65 dojava koje se odnose na 83 osobe. Utvrdili smo za 17 osoba da krše mjere samoizolacije i o tome je izviješten nadležni inspektorat, za svakog od njih išao je prekršajni nalog. Osim blokada nastavit ćemo i s tim kontrolama,” rekao je Grgić. Detalji o propusnicama bit će objavljeni tijekom dana.

Sve općenite informacije građani mogu nazvati 113, na usluzi je i dalje i Centar 112, a građani su upućeni i na svoje obiteljske liječnike.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn