STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Cijepite se čim prije, prvim dostupnim cjepivom!

Datum objave: 30. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije na konferenciji za novinare predstavio je trenutnu epidemiološku situaciju te sve snažniju kampanju cijepljenja na području županije. Epidemiološka situacija i dalje je vrlo nepovoljna, a zaštita zdravlja cijepljenjem jedina prava opcija – naglašeno je na današnjoj konferenciji.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 458 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 434 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 24 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 468 osoba, a ukupno je testirano 40545 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 187 uzoraka, od kojih je 44 pozitivnih. “Nažalost, moramo konstatirati kako je ovaj tjedan došlo do eskalacije i većeg broja novozaraženih. To smo i predviđali, rezultat je to obiteljskih okupljanja. Jučer je bilo gotovo stotinu novozaraženih, danas je manje, ali u županiji imamo gotovo 500 aktivnih slučajeva zaraze i to nije dobro. Danas sam potpisao i novu odluku vezanu uz rad u školama koja će biti na snazi narednih 14 dana, odnosno od 3. do 14. svibnja 2021. godine. Prema toj odluci za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a isto tako za učenike završnih razreda srednjih škola nastava će se provoditi uživo, prema A modelu. Za učenike od 5. do 8. razreda te za ostale učenike srednjih škola, nastava će se provoditi online, prema C modelu,” naglasio je župan Alojz Tomašević.

O dinamici cijepljenja na području županije izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. “Na području naše županije procijepili smo prvom dozom 10.470 osoba, drugom dozom 4572 osobe. Za sljedeći tjedan imamo najavu oko 3500 doza, a počeli smo s cijepljenjem na punktovima – odradili smo tako cijepljenje na području Grada Pakraca, Lipika i Požege.”

“Za sljedeći tjedan plan nam je odraditi u Velikoj, Pleternici i ponovo u Požegi. Pleternicu planiramo u utorak, srijedu smo ponovo u dvorani T. Pirc u Požegi, a u Velikoj, gdje ćemo obuhvatiti i područje općine Kaptol, bit ćemo u petak. Prijave zainteresiranih su i dalje preko liječnika obiteljske medicine koji će ih pozvati kada dođe dostatna količina cjepiva na određeni punkt,” rekao je Matijević. Dodao je kako se, uz punktove, paralelno obavlja i cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine, pa svi koji su prvu dozu dobili u ordinacijama tako će dobiti i drugu dozu.

Epidemiolog Ante Vitalia naglasio je kako je epidemiološka situacija unatrag tjedan dana jednako loša. “Oscilacije su iz dana u dan, svaki dan nam se vrti na oko 50 do 60 novih pozitivnih osoba, ovisno o tome koliko se osoba prijavi sa simptomima na testiranje. I dalje imamo situaciju prikrivanja kontakata, a još jednom pozivam na cijepljenje, posebice djelatnike socijalnih i zdravstvenih ustanova. Vrijeme je da ljudi osvijeste da se na području naše županije, od 27. prosinca kada smo počeli s cijepljenjem, nisu se dogodile nikakve drastične situacije niti nuspojave. Brojni su benefiti cijepljenja, a osim zdravstvenog aspekta tu je i cijepna putovnica koja će se uspostaviti, a s kojom će osobe koje su primile cjepivo lakše putovati i prelaziti granice. Cijepite se čim prije prvim dostupnim cjepivom!” poručio je epidemiolog Vitalia.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn