STOŽER CZ GRADA PAKRACA – Ozbiljnost je najbolja borba protiv zaraze

Datum objave: 23. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Stožer civilne zaštite Grada Pakraca od danas radi u proširenom sastavu, a novi članovi su zapovjednici DVD-a i predsjednici većih mjesnih odbora tako da ih je sada ukupno 20-tak. Svi oni imaju u svom okruženju obvezu kontrolirati ukupnost provođenja preporučenih i naređenih  mjera, a svaku nepravilnost prijaviti gradskom stožeru.

Registriranih oboljelih osoba od koronovirusa na našem području nema, ali je situacija ozbiljna. Stoga preporučujemo i molimo stanovnike s područja Grada Pakraca da ostvaruju što manje kontakata koje su inače ostvarivali i da se u potpunosti i ozbiljno pridržavaju svih  mjera koje donose  i preporučuju vertikalno ustrojeni stožeri civilne zaštite, naglasio je načelnik Marijan Širac.

Mjere koje stupaju na snagu u ponoć odnose se zabranu napuštanju mjesta prebivališta i stalnog boravka, kako je rekla gradonačelnica Anamarija Blažević.  Propusnice izdaju poslodavci, nadležne zdravstvene službe, a po pitanju vitalnih obiteljskih razloga gradski Stožer civilne zaštite koji za sve potrebe vezane uz epidemiju građani mogu konzultirati na telefon  099 443 15 13, e-mail; civilnazaštita@pakrac.hr ili preko web stranice Grada www.pakrac.hr .Isto tako do daljnjeg neće raditi pakračka tržnica, a Stožer je do daljnjega, na prijedlog vatrogasaca, zabranio i paljenje vatre na otvorenom radi spaljivanja biljnog otpada.

U Pakracu 35 osoba u izolaciji

Načelnik PP Pakrac Robert Hrastić je izvijestio je da je trenutno u Pakracu 35 osoba u naređenoj samoizolaciji (u Lipiku 34). Istovremeno je istaknuto da je danas bio po prvi put slučaj da se u pakračkoj apoteci pojavila osoba koja mora biti u samoizolaciji, o čemu zdravstveni sustav obavještava ljekarnike, pa iz stožera upozoravaju takve osobe da se pridržavaju izrečenih mjera pri čemu se gradonačelnica založila da se takve osobe prijavljuju policiji i da se kažnjavaju u skladu s izrečenim mjerama.

Kao problem je primijećeno da su samo jučer u Ploštinu i Kapetanovo Polje stigle četiri obitelji iz Zagreba, te su oni pozvani kao i svi ostali koji će tijekom dana ili narednih, doći u Pakrac iz drugih sredina, da se jave u policiju i gradski stožer gdje će im biti ponuđena pomoć oko snabdijevanja uz molbu za što manje kretanja.

Dr. Kristina Milek je informirala da su u pakračkoj bolnici osigurana dva mjesta za zbrinjavanje oboljelih osoba, ali se uzorci za testiranje na prisutnost koronavirusa i dalje uzimaju isključivo u Požegi te primijetila nedostatak zaštitne opreme za zdravstvene radnike.  Gradonačelnica je naročito pozvala stanovništvo da u pogledu preporuka (ne)kretanja primjenjuju kod odlazaka u zdravstvene ustanove koje su nam sada najpotrebnije, ali i najugroženije jer bi pojava koronavirusa u njima mogla izolirati neophodni zdravstveni kadar. Također je upozorila da od danas ne radi blagajna Komunalca za fizičke uplate već se one obavljaju elektroničkim putem.

Od Danijele Kiš, ravnateljice  GD CK Pakrac je došla informacija da su njihovi volonteri do sada u 20 slučajeva opskrbljivali starija kućanstva namirnicama i lijekovima, a stotinjak ih je u najavi. Isto tako 50-tak obroka dnevno raznose starijim domaćinstvima. Do sada imaju 20-tak prijavljenih volontera i trenutno nemaju potrebe za dodatnima, a svi kojima je potrebna njihova pomoć to mogu javiti na dežurni telefon 099 589 80 43.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn