STOŽER CZ GRADA NOVA GRADIŠKA – Situacija na novogradiškom području je zadovoljavajuća

Datum objave: 30. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Na prijedlog predstavnika lokalnih medija, s ciljem pridržavanja preporuka o nužnosti održavanja socijalne distance, redovna tjedna sjednica Gradskog stožera civilne zaštite Nova Gradiška, održana je virtualno, “on line”. Tom prigodom, sugrađane su o stanju s pandemijom koronavirusa izvijestili načelnik Borislav Vidošić, gradonačelnik Vinko Grgić, zamjenica Ivana Trupina i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

Iako je broj oboljelih od COVID-19 virusa na području Brodsko posavske županije porastao za jedan, situacija je pod kontrolom. Sreću u nesreći predstavlja i činjenica kako se Novogradiščani uglavnom pridržavaju naputaka Nacionalnog stožera, zbog čega, posljednjih dana, nisu zabilježena veća okupljanja, a bez većih se poteškoća odvija i protokol s izdavanjem propusnica. Njih je dosada, “fizički ” izdano oko 300 i 150 putem on line obrazaca. Na području Grada trenutno je 87 ljudi u samoizolaciji, a dobro funkcionira i sistem povjerenika civilne zaštite, imenovanih za sve gradske odbore. Kratki je to sažetak tiskovne konferencije Gradskog stožera civilne zaštite Nova Gradiška, održane, na prijedlog predstavnika lokalnih medija, on line putem.

O stanju s pandemijom koronavirusa izvijestio je načelnik Stožera, Borislav Vidošić, uputivši sugrađanima još jednom apel da se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja i nepotrebnog izlaska iz kuće. Odgovarajući pravovremeno na izazove, novonastaloj situaciji u potpunosti je prilagođena i Opća bolnica Nova Gradiška, o čemu je izvijestio ravnatelj ustanove, dr.Josip Kolodziej. “Kada govorimo o organizaciji rada bolnice, u nju je trenutno moguće ući na samo jedan trijažni punkt, gdje su liječnik i medicinska sestra koji procjenjuju stanje pacijenta i stanje rizika, te ih, ovisno o simptomima, upućuju u pojedine dijelove bolnice. Ukoliko osoba osjeti simptome zaraze javlja se Zavodu za javno zdravstvo gdje slijedi uzimanje anamneze. Brisevi se uzimaju u bolnici, a pacijenti, ovisno o stanju i kliničkoj slici, smještaju u samoizolaciju koja je, prema novom režimu rada bolnice, na bivšem Odjelu pedijatrije. Što se tiče zdravstvenog stanja liječnika, svi su dobro. Rad je organiziran na način da je jedna trećina djelatnika u aktivnoj službi, a preostalih dvije trećine su u pripravnosti. Važno je sugrađane upoznati i s činjenicom kako smo se uključili u program psihološke pomoći osobama u samoizolaciji, novom telefonskom linijom 099 242 3744. Telefon je namijenjen isključivo osobama u samoizolaciji koje osjećaju potrebu za razgovorom sa stručnom osobom, a uskoro ćemo otvoriti i psihijatrijsku ambulantu, početi s dijagnostikom onkoloških oboljenja, te radom ambulante koja brine o zdravlju trudnica, o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti.”, upoznao je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Uz aktualnosti vezane uz panedmiju koronavirusa, tiskovna konferencija Gradskog stožera civilne zaštite bila je i prigoda da se sugrađanima obrati i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, te ih upozna s trenutnim funkcioniranjem gradskih službi i aktualnim projektima. ” Novonastala situacija na koju nitko od nas nije bio pripremljen, traži i nove modele ponašanja.Moja osobna očekivanja za ovu godinu bila su iznimno velika, i kada govorimo o realizaciji prihoda i rashoda, pa i brojnih projekata. Na žalost, trenutno o tome ne možemo razmišljati, jer sve ovisi o prihodima koji će nam doći s nacionalne i lokalne razine. Svi projekti i natječaji koje smo planirali trebali bi biti realizirani, iako ćemo neke od njih morati privremeno zaustaviti. Činjenica je da se Proračun trenutno puni znatno sporije nego dosada, ipak, treba reći i kako ćemo uskoro otvoriti neka gradilišta, prije svega ona na kojima su poslove dobile “domaće” tvrtke, stoga se nadamo i kako će ti poslovi, unatoč javnozdravstvenoj situaciji, biti realizirani. Život mora ići dalje, a važno je napomenuti i kako smo u cijeloj ovoj priči, ipak, optimistični”, zaključio je prvi čovjek grada, saborski zastupnbik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn