STOŽER CZ GRADA NOVA GRADIŠKA – Plan štednje, mjere pomoći poduzetnicima, nastavak projekata

Datum objave: 21. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je epidemiološka situacija na novogradiškom području i više nego zadovoljavajuća, početak novog radnog tjedna u “specijalnim korona uvjetima” označila je redovna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška. Tom prigodom sugrađane su s aktualnostima upoznali načelnik Stožera Borislav Vidošić, ravnatelj Opće bolnice, dr.Josip Kolodziej, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina te prvi čovjek grada, saborski zastupnik Vinko Grgić.

Rad Opće bolnice u uvjetima prilagođenim pandemiji koronavirusa, ukidanje e- propusnica, mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima s područja grada, projekcije ušteda, kao i aktualni i planirani projekti samo su neke od tema o kojima su na redovnoj tjednoj tiskovnoj konferenciji jučer progovorili članovi Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška, zadovoljni činjenicom kako je epidemiološka situacija i više nego zadovoljavajuća.

Tome u prilog ide i pokoja “relaksirana” mjera, poput kretanja unutar županije bez, još do jučer potrebne e-propusnice i mogućnosti rada pojedinih ugostiteljskih objekata, o čemu će se članovi Stožera očitovati kroz nekoliko dana. Unatoč dobrim trendovima, bolnica nastavlja raditi po specijalnom režimu, uz zaustavljen hladni pogon, redovito obavljanje testiranja na koronavirus, te ponešto veći broj pacijenata u novoustrojenoj ambulanti za psihološku pomoć. Posebna pažnja, upoznao je ravnatelj, dr.Josip Kolodziej, posvećena je i onima najranjivijma, bolesnicima koji moraju na dijalizu. ” Zbog povećanog rizika, pacijenti smješteni u domovima koji trebaju dijalizu, u ovim su okolnostima, smješteni u našu ustanovu, a Odlukom Stožera civilne zaštite RH, formirali smo i mobilne timove u suradnji s Domom zdravlja Nova Gradiška. U praksi to znači odlazak naših liječnika i medicinskih sestara u staračke domove, kako bi najrizičniji pacijenti izbjegli dolazak u bolnicu. Prijedlog je da im se tamo uzimaju i brisevi i tako napravi i određeni screening.”, rekao je čelni čovjek novogradiške bolnice.

I dok je većina stvari posljednjih mjesec dana ” na holdu”, gradski proračun i projekti idu dalje. Što je prvo na redu, na čemu će se štedjeti, mogu li na pomoć računati poduzetnici i obrtnici upoznao je gradonačelnik Vinko Grgić. “Svi projekti koji su u fazi realizacije se nastavljaju, a plan je realizirati i one u pripremi kad vidimo kakvi će biti prihodi. Iako nemamo problema u financiranju projekta Tehnološkog parka, zbog određenih tehničkih problema stavljanje objekta u funkciju, planirano za lipanj, bit će prolongirano, kao i radovi izgradnje poduzetničke infrastrukture. I pored toga raduje podatak kako popunjenost kapaciteta već sada iznosi više od 60 posto. Punom parom pripremamo i projekt CEKOM-a, vrijedan 119 milijuna kuna. Već tjedan dana radimo i na projekcijama ušteda-naše ustanove i odjeli dobili su zadatak da idu na uštede do deset posto, kroz materijalne troškove ili neke druge stavke, jer smanjenje plaća, što bi značilo i manju potrošnju, bit će jedna od posljednjih opcija. Pripremljene su i mjere pomoći poduzetnicima koje ćemo, za vrijeme trajanja krize, osloboditi plaćanja komunalnih naknada, najma poslovnih prostora koji će iznositi jednu kunu, ukinuti spomeničku rentu, porez na potrošnju, minimalizirati troškove iznajmljenih prostora- sve kako bi pomogli svima onima čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa” upoznao je sugrađane gradonačelnik Grgić.

TEKST:S. T.        FOTO: S. T.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn