STOŽER CZ GRADA NOVA GRADIŠKA – Iako nema razloga za paniku, situacija zahtijeva odgovornost i ozbiljnost svakoga od nas

Datum objave: 16. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Zbog sve ozbiljnije situacije s epidemijom koronavirusa, uz dnevno praćenje i provođenje mjera i odluka Nacionalnog i Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije, u ponedjeljak, 16. ožujka, sjednicu je održao i Stožer civilne zaštite Grada Nova Gradiška na čijem je čelu Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika. Istoga dana s reorganizacijom rada “startala” je i Opća bolnica Nova Gradiška o čemu je na konferenciji za novinare izvijestio ravnatelj, dr. Josip Kolodziej.

Iako na širem novogradiškom području još uvijek nema zaraženih, zbog sve ozbiljnije situacije s epidemijom koronavirusa na nacionalnoj razini, kao i sve većeg broja svakodnevnih upita građana, u ponedjeljak, 16. ožujka, zasjedao je i Stožer civilne zaštite Grada Nova Gradiška, na čijem je čelu Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika. Uz svakodnevno praćenje i provođenje mjera Nacionalnog, kao i Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije, te donesenih Odluka o potrebi ograničenja rada i mjerama ponašanja na području Grada, bila je to i prigoda da se građane još jednom upozori na važnost ozbiljnog i odgovornog ponašanja, jer, kako je rekao načelnik Vidošić, “u situacijama poput ove, sami smo sebi neprijatelji”.

Uz privremene obustave rada javnih, gradskih, kulturnih i sportskih ustanova, članovi Stožera, narednih će dana, s ciljem smanjivanja mogućih rizičnih situacija, te prije svega zaštite starijih sugrađana, donijeti odluku kojom ih se “oslobađa” redovnog plaćanja režijskih troškova, s čime je upoznao prvi čovjek Grada Nova Gradiška, gradonačelnik Vinko Grgić. “Otkako smo sugrađanima omogućili da na jednom mjestu-gradskoj blagajni, uz nula kuna naknade, plaćaju sve mjesečne troškove, shvatili smo kako smo time veliku uslugu, na prvom mjestu, učinili umirovljenicima, trenutno najrizičnija skupini kada je riječ o mogućoj zarazi koronavirusom. Želeći pod svaku cijenu izbjeći takve situacije, te ih ne izlagati nepotrebnim izlascima i duljim čekanjima, narednih ćemo dana, nakon sastanka s vodećim ljudima gradskih tvrtki, donijeti odluku prema kojoj će troškove režija, bez kamata, biti moguće platiti do 31.12. Iz istog razloga, apelirajući na odgovorno ponašanje i ispravan stav prema vlastitom ali i zdravlju svih nas, molim i roditelje vrtićke djece da se narednih dana pokušaju snaći i ne izlažu djecu nepotrebnim rizicima ako to baš nije neophodno, obzirom da će vrtić, i u ovakvim okolnostima, svakodnevno raditi. Valja reći i kako, uz prepune trgovačke centre, veliki problem predstavljaju sprovodi i vjenčanja, kao unaprijed dogovorena okupljanja, za što ćemo, postane li situacija ozbiljnija, također morati naći rješenje. U svakom slučaju, građani moraju znati kako smo spremni na sve i kako ćemo se ozbiljno i odgovorno držati svih uputa Nacionalnog kao i Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije i uz pravovremeno informiranje, učiniti sve kako bi umanjili paniku i neizvjesnost.”, rekao je gradonačelnik Grgić.

Istoga dana konferenciju za novinare održao je i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, dr. Josip Kolodziej, kako bi javnost upoznao s reorganizacijom posla. “Sukladno odlukama Ministarstva zdravstva, bolnica je sa 16.ožujka krenula u reorganizaciju rada odgađajući do daljnjeg sve operativne postupke koji nisu hitni po pacijentovo zdravlje, sve redovno naručene dijagnostičke pretrage, redovne kontrole, fizikalne terapije i slično. U bolnicu se trebaju javljati samo pacijenti zbog hitnih stanja, a u prostor ustanove ulazit će se na samo jedan ulaz, onaj kod kirurškog odjela, gdje će pacijent biti kratko ispitan i prema trenutnom protokolu, upućen dalje. Rad bolnice organiziran je tako da će pojedini odjeli sada postati mjesta izolacije i trijažnog prostora za smještaj suspektnih pacijenta. Osiguravamo i kapacitete za intenzivno liječenje najtežih pacijenata, ako ih bude, a privremeno smo uveli i mjere za djelatnike i obustavili sve godišnje odmore.”, upoznao je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška i pozvao sugrađane da za sve informacije koriste telefonske usluge obiteljskog liječnika. Bude li situacija tako nalagala, Stožer civilne zaštite Grada Nova Gradiška, redovno će “zasjedati” svakog ponedjeljka točno u podne, u sastavu- načelnik Borislav Vidošić, Zlatko Zebić, zamjenik načelnika, Ivo Pejaković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Goran Tomljanović, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška, Željko Valešić, djelatnik Centra 112, dr. Zorana Marić, epidemiologinja, Branimir Severović, direktor Veterinarske stanice, Mario Žakić, predstavnik Centra za socijalnu skrb, Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog Crvenog križa, Krešimir Štefanac, Ljiljana Lukačević, specijalistica kliničke psihologije, te Boris Lovrić, predstavnik HGSS-a.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn