STOŽER CZ GRADA NOVA GRADIŠKA: Epidemiološka situacija je dobra, kroz koji dan i konkretne mjere za pomoć poduzetnicima

Datum objave: 14. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nastojeći i dalje, kontinuirano, izvještavati javnost o tijeku i razvoju pandemije koronavirusa na “lokalnom terenu”, pridržavajući se, istovremeno, preporučenih epidemioloških mjera, članovi Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška, održali su redovnu tjednu tiskovnu konferenciju koju su, u realnom vremenu, putem “live streaminga”, mogli pratiti i svi sugrađani. Uz načelnika stožera, tom prigodom Novogradiščanima su se obratili i župan Brodsko posavske županije, gradonačelnik Nove Gradiške i ravnatelj Opće bolnice.

Nastojeći i dalje, kontinuirano pratiti situaciju s epidemijom koronavirusa i o tome pravovremeno izvještavati javnost, članovi Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška održali su još jednu redovnu tjednu tiskovnu konferenciju na kojoj im se pridružio i prvi čovjek Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić. Kako bi se spriječila svaka mogućnost širenja zaraze, te prije svega zaštitili predstavnici medija i ova je tiskovna konferencija, u realnom vremenu, prenošena putem “live streaminga”. Uz najnovije aktualnosti s kojima je Novogradiščane upoznao načelnik stožera Borislav Vidošić, bila je to prigoda da se o radu gradskog Stožera očituje i župan Marušić.

“Stožer civilne zaštite grada Nova Gradiška radi izuzetno dobro i za svaku pohvalu, odluke koje donose na vrijeme, ispravne su, jer štite zdravlje stanovnika Nove Gradiške i okolnih općina, stoga im čestitam na svemu što rade. Iako je situacija na području Grada i Brodsko posavske županije u epidemiološkom i javno zdravstvenom smislu zadovoljavajuća, u ovom je trenutku poruka “ostanimo doma” i dalje za nas najbolja i trebamo je se držati”, ustvrdio je na sjednici Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška župan Danijel Marušić. ” Obzirom da je posljednjih dana postavljeno dosta pitanja oko inicijative spajanja određenih područja, prije svega Općina Cernik i Rešetari s Gradom Nova Gradiška, želim istaknuti kako je gradski stožer, vodeći se mišljenjem struke, liječnika i epidemiologa, donio dobru odluku ne dozvolivši veće migracije. Kada je riječ o propusnicama, stožeri civilne zaštite na području Brodsko posavske županije do sada su ih izdali oko 16 tisuća što potvrđuje kako su dnevne migracije ograničene i kontrolirane, čemu i dalje moramo težiti, pazeći da nam bolest ne uđe u zdravstveni sustav i staračke domove. Stoga, apeliram na sve žitelje naše Brodsko posavske županije da se strpe, što više se pridržavaju propisanih mjera i bolest će brže proći. Tome u prilog ide i činjenica da već četvrti dan nemamo novooboljelih”, zaključio je župan Marušić.

Da je situacija pod kontrolom potvrdio je i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, dr.Josip Kolodziej, upoznavši javnost s načinom rada ustanove u izvanrednim okolnostima. “Dnevno se uzima 15-ak briseva na koronavirus, a nastojeći kontrolirati i zaustaviti širenje epidemije, pacijente na dijalizi koji predstavljaju i najugroženiju skupinu bolesnika, ostavili smo u bolnici kako ne bi morali dolaziti na liječenje. Iako hladni pogon bolnice još uviejk ne radi, kao ni pojedine ambulante, što je u skladu s preporukama Nacionalnog stožera, svakodnevno obrađujemo onkološke pacijente kao i hitne, traumatološke operacije”, rekao je ravnatelj dr.Kolodziej. S dobrom epidemiološkom situacijom upoznao je i načelnik Stožera, Borislav Vidošić, podsjetivši još jednom sugrađane kako nas dobre brojke ne smiju zavarati i opustiti, te kako je pridržavanje propisanih mjera i nadalje najbolji način borbe s virusom COVID-19.

Redovna tiskovna konferencija bila je i prigoda da čelni ljudi Županije i Grada Nova Gradiška upoznaju javnost s nizom planiranih mjera čiji je cilj pomoći poduzetnicima i obrtnicima pogođenima pandemijom.” U srijedu, 15.travnja, održat ćemo kolegij na kojemu ćemo odlučiti s kojim ćemo konkretnim mjerama ići i od kojih smo programa odustali, a to je sve ono što trenutno nije prioritetno. Važno je reći kako se to ne odnosi na projekte poput obnove škola, bolnica, no tu su i pojedine manifestacije koje najvjerojatnije nećemo održati nego ćemo sredstva usmjeriti u pomoć gospodarstvu.”, rekao je župan Danijel Marušić. “Svi pročelnici u Gradu Nova Gradiška dobili su zadatak da naprave prijedloge za racionalizaciju Proračuna. Što se tiče najma prostora u vlasništvu Grada, komunalne naknade, rada pojedinih tvrtki i obrta kojima je poslovanje trenutno zaustavljeno, nastojat ćemo svima makismalno izići u susret, iznaći rješenja i donijeti konkretne mjere, štedeći na pojedinim stavkama Proračuna. Zbog toga, kroz desetak dana planiramo sazvati i sjednicu Gradskog vijeća.”, upoznao je gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: snapshot

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn