STOŽER CZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Tri dana bez novooboljelih od koronavirusa

Datum objave: 13. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Djelujući u skladu s novonastalim okolnostima, članovi Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije redovnu su tiskovnu konferenciju održali i na Uskrsni ponedjeljak. S najnovijim aktualnostima ,tom su prigodom, stanovnike županije upoznali načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ dr. Ante Cvitković, te načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić

U protekla 24 sata na području Brodsko posavske županije nema novooboljelih od COVID-19. Najvažnija je to informacija s kojom je tijekom redovne tiskovne konferencije održane na Uskrsni ponedjeljak, stanovnike županije upoznao načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković. U karantenskom objektu nalazi se 14 osoba i 3 vozača teretnih vozila. Tijekom proteklog tjedna evidentirano je nekoliko dojava s terena o nakanama pojedinih župnika vezano uz organizaciju tradicionalnog blagoslova hrane što se odnosilo na dvije župe iz Slavonskog Broda i jednu s istočnog područja županije o čemu se Županijski stožer očitovao smatrajući kako to nije prihvatljivo temeljem epidemioloških preporuka kao i preporuka nadbiskupa Hranića. Stožer je u funkciju stavio i dronove za snimanje javnih površina kako bi Policiji olakšao nadziranje provođenja mjere o zabrani javnih okupljanja. Valja istaknuti kako nije riječ o represivnoj mjeri nego o tehnološkoj mogućnosti koju upotrebljavaju i brojni drugi hrvatski gradovi, a koja Policiji, upoznao je načelnik, omogućuje preventivno djelovanje.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ dr. Ante Cvitković potvrdio je kako u protekla 72 sata na području Brodsko posavske županije nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Incidencija na području županije, dodaje Cvitković, je 13 oboljelih na 100.000 stanovnika što je puno više ispod prosjeka oboljelih u drugim hrvatskim županijama. Tijekom današnjeg dana očekuju se još dva nalaza testiranih osoba, a svi pristigli tijekom jutra su negativni. Do sada je ukupno testirano oko 750 osoba.

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić izvjestio je kako je u njihovoj evidenciji s 13. travnja 2020. zabilježeno 880 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. U proteklih 72 sata evidentirano je 9 dojava o kršenju ove mjere a ona je utvrđena kod 5 osoba. Od početka primjene mjere provjereno je 167 osoba, među kojima je i 46 “kršitelja”. Policija i dalje provodi nadzor javnih površina, a od subote, 11.travnja, i uz pomoć dronova. Evidentirano je nekoliko slučajeva kršenja mjere javnih okupljanja više osoba. U zadnjih 24 sata nadzirano je 2087 vozila, kod nijedne osobe nije evidentirano kršenje mjere samoizolacije dok se 14 osoba kretalo bez valjanih propusnica.

TEKST: S. T.       FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn