STOŽER CZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Treći dan za redom bez novooboljelih

Datum objave: 19. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Iako je iza Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije još jedna radna nedjelja, dobre su vijesti kako u posljednjih 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je treći dan za redom bez novooboljelih. Brodsko-posavska županija još uvijek bilježi 20 oboljelih od COVID-19, od čega su tri osobe odzdravile a jedna je preminula. Karantenski je smještaj, nakon četrnaestodnevne izolacije, napustilo njih četvero, a trenutno je u karanteni 7 osoba i četiri vozača teretnih vozila

“Iako su epidemiološki pokazatelji povoljni, to još uvijek ne znači da smo bolest i pobijedili”, zaključio je nakon još jedne redovne sjednice Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić. Dobre brojke, ipak, vesele, jer, u posljednjih 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je treći uzastopni dan za redom bez novooboljelih. Brodsko-posavska županija još uvijek bilježi 20 oboljelih od COVID-19, od čega su tri osobe odzdravile a jedna je preminula. Tijekom jučerašnjeg dana karantenski smještaj napustile su 4 osobe nakon četrnaestodnevne izolacije, tako da se u karanteni trenutno nalazi njih samo 7 i četiri vozača teretnih vozila.

Tijekom jučerašnjeg popodneva Stožer CZ Brodsko-posavske županije zaprimio je 5 novih odluka Nacionalnog stožera CZ, od čega se dvije odnose na funkcioniranje graničnih prijelaza i tranzit teretnih vozila, dok se jedna od njih odnosi na rad trgovina i uslužnih djelatnosti i javna okupljanja čija je primjena produljena do 4. svibnja. Najvažnija Odluka o kojoj se raspravljalo je ona nacionalnog stožera kojom se otvara mogućnost da na prijedlog županijskih stožera CZ, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, prije stavljanja izvan snage Odluke o zabrani napuštanja mjesta stalnog prebivališta, može ukinuti mjeru iz stavka 1. točke spomenute Odluke za područje pojedine županije ili dijela županije, u kojem slučaju na tom području za kretanje ne bi bile potrebne e-propusnice. Obzirom na činjnicu kako je u posljednjih 10 dana na području Brodsko-posavske županije evidentirano samo jedno oboljenje od COVID-19 te činjenicu kako je u danima prije toga bilježen linearan porast oboljelih, Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije donio je prijedlog koji će tijekom današnjeg dana, 19.travnja, biti upućen na razmatranje Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Na temelju točke 3.a. Odluke o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvtskoj koji je 18. travnja donio Stožer civilne zaštite RH, Stožer CZ Brodsko-posavske županije donio je Prijedlog o ukidanju e-propusnica na području Brodsko-posavske županije kojim se Nacionalnom stožeru CZ predlaže ukidanje režima propusnica temeljem povoljne epidemiološke slike na ovome području. S brojkom od samo 20 oboljelih osoba od COVID-19, Brodsko-posavska županija je pri samom dnu po broju oboljelih u odnosu na druge hrvatske županije.

Također, u posljednjih 10 dana na području županije oboljela je samo jedna osoba, a do sada nije zabilježen niti jedan proboj zaraze u ustanove koje su pružatelji socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Temeljem ovih činjenica, Stožer CZ BPŽ predlaže Nacionalnom stožeru donošenje Odluke iz točke 1 spomenutog prijedloga, a prijedlog će biti dostavljen putem Županijskog centra 112 na daljnje postupanje. Očekuje se da prijedlog Nacionalni stožer potvrdi svojom Odlukom u naredna dva do tri dana, od kada bi započela i njegova primjena.

Uz prvog čovjeka županije, i načelnika Stožera CZ Stjepana Bošnjakovića, na tiskovnoj konferenciji javnosti se obratio i načelnik PUBP Antun Valić izvjestivši kako, s današnjim danom, policija bilježi 571 osobu s izrečenom mjerom samoizolacije, koju u proteklih 24 sata nitko nije kršio. Policija svakodnevno samoinicijativno provodi nadzor osoba u samoizolaciji kao i javnih okupljanja putem dronova i drugih načina. S dolaskom ljepšeg vremena bilježi se i veći broj kretanja građana stoga Policija upozorava građane da se pridržavaju propisanih mjera što većina i čini.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn