STOŽER CZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Tijekom posljednja 24 sata potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom

Datum objave: 06. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je pozitivan nalaz na novi koronavirus COVID-19 za jednu osobu. Do sada je ukupno zabilježeno 14 pozitivnih slučajeva od čega je jedna osoba ranije preminula. Najnovije su to aktulanosti s kojima su na redovnoj tiskovnoj konferenciji upoznali članovi stožera Civilne zaštite.

U karantenskom objektu do sada je bilo ukupno smješteno 17 osoba u samoizolaciju od čega je njih 9, po isteku 14 dana samoizolacije, napustilo objekt. S današnjim je danom na snagu stupio i novi sustav e-propusnica u skladu s “Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH”, prema kojem se mjesto prebivališta može napustiti jedino s takvim dokumentom, iako će policija, sukladno Uputi Ravnateljstvu koju je izdao nacionalni Stožer CZ, danas do 24,00 sata tolerirati i stare važeće propusnice. Nakon ponoći napuštanje mjesta prebivališta bit će moguće isključivo s e-propusnicama.

Tijekom vikenda Stožer CZ RH izdao je više Uputa Ravnateljstvu policije o situacijama u kojima građani nisu dužni imati e-propusnice. Prije svega, odnosi se to na medicinsko osoblje odnosno članove Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatske komore medicinskih biokemičara, Hrvatske komore primalja, Hrvatske komore fizioterapeuta te Hrvatske komore zdravstvenih djelatnika (za djelatnosti sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijsku djelatnost, zdravstvenu radiološko-tehnološku djelatnost i djelatnost radne terapije). U svim navedenim grupacijama medicinskog osoblja umjesto propusnice potrebno je imati liječničku ili člansku iskaznicu navedenih komora.

Također, e-propusnice ne moraju imati niti prijevoznici (špediteri) dok obavljaju prijevozničku djelatnost, prilikom koje moraju imati valjani CMR dokument, teretni list, otpremnicu ili drugi dokumenta iz kojeg je jasno vidljivo da obavljaju prijevoz u tuzemnom i međunarodnom transportu. E-propusnice, osim toga, nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, Crveni križ, HGSS) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama. Uputama nacionalnog Stožera CZ ovlašteni su lokalni stožeri CZ za izdavanje propusnica za radnike koji rade temeljem ugovora o djelu ili za studente koji rade putem Student servisa (za takve radnike je poslodavac dužan zatražiti propusnice).

TEKST: S. T.       FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn