STOŽER CZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Potvrđena treća osoba s COVID-19 virusom

Datum objave: 27. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Na tiskovnoj konferenciji Stožera CZ Brodsko posavske županije održanoj danas, 27. ožujka, potvrđena je smrt starije ženske osobe tijekom jučerašnjeg dana za koju se ispostavilo da je pozitivna na koronavirus. Riječ je o 65-godišnjoj pacijentici koja je pristigla u teškom općem stanju te se od prije liječila u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević”.

Članovi Stožera CZ Brodsko posavske županije nakon održane redovne dnevne sjednice upoznali su javnost s najnovijim aktualnostima vezanim za epidemiju koronavirusa. Bila je to prigoda da se i službeno potvrdi smrt starije ženske osobe za koju se kasnije ispostavilo da je pozitivna na koronavirus. Riječ je o 65-godišnjoj pacijentici koja je pristigla u teškom općem stanju te se od prije liječila u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević.” Sustav je odreagirao po svim pravilima struke u ovoj situaciji i pacijentica je zadržana u za to predviđenom prostoru i u potpunosti obrađena u skladu s protokolom.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske Bolnice dr.Josipa Samardžića rade se epidemiološki izvidi, a medicinski tehničari i osoblje koji su bili u kontaktu s preminulom pacijenticom bit će obuhvaćeni u epidemiološkom izvidu. Za sada se planira otprilike 25 osoba, što liječnika što medicinskih tehničara i drugog osoblja koje radi u Bolnici staviti u samoizolaciju, te će se pratiti njihovo stanje. Dio liječnika, sukladno ovoj situaciji koji je raspoređen je u tzv. COVID-19 odjel bit će raspodijeljen u OHBP koji će funkcionirati kao i do sada. Trenutno na odjelu COVID-19 imaju 4 osobe, dvije kojima je od prije potvrđena prisutnost koronavirusa i dvije koje su u izolaciji. Osobe koje su pozitivne na koronavirus dobrog su općeg stanja. Dr. Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dodao je kako se u ovim trenucima vrši epidemiološka obrada i epidemiološki izvidi i prema podacima s kojima sada raspolaže Zavod preminula osoba nije putovala izvan Republike Hrvatske.

U tijeku je i obrada kontakata preminule, ne samo zaposlenika Bolnice, već i drugih koji su s njome dolazili u kontakt kojih je otprilike 55. Dr.Cvitković dodaje kako sve ide svojim tijekom, a sukladno propisanim protokolima utvrđuje se i narav kontakata preminule pacijentice te će osobe za koje s utvrdi da to moraju – ići u samoizolaciju. Svi nalazi koji su jutros pristigli su –NEGATIVNI. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BPŽ Branko Godić upoznao je kako je tim hitne pomoći preuzeo pacijenticu bez indicija da se radi o zarazi koronavirusom, nakon čega je prevezena u slavonskobrodsku Bolnicu. Slijedom događanja i saznanjem da se radi o potvrdi COVID-19 u Zavodu za hitnu medicinu 6 osoba preventivno je stavljeno u samoizolaciju, a vozilo kojim je obavljen transport je, sukladno protokolu, dezinficirano. Tijekom dana u suradnji sa dežurnim epidemiologom će se donijeti i druge mjere. Apelirao je na sugrađane da prilikom poziva na broj 194 obavezno naznače da li su u samoizolaciji, da li je nitko od njihovih ukućana u samoizolaciji i jesu li bili u kontaktu s nekim tko je u samoizolaciji što je od iznimne važnosti prilikom izlaska na teren kako bi se mogle provesti adekvatne pripreme.

Župan Danijel Marušić u ime županijskog Stožera civilne zaštite i Brodsko-posavske županije izrazio je sućut obitelji preminule pacijentice, te naglasio kako je, bez obzira na ovaj tragičan događaj, epidemiološko stanje u Brodsko-posavskoj županiji, sukladno datoj situaciji, zasada još dobro. Prvi čovjek županije i ovom je prigodom zamolio stanovnike za strpljenje i pridržavanje uputa Nacionalnog stožera, jer dođe li do infiltracije zaraze u sustav, imat ćemo veliki problem, te zahvalio na požrtvovnosti i profesionalnosti zaposlenika Bolnica, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu, jer su sukladno situaciji, postupili krajnje odgovorno. Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković osvrnuo se na jučerašnju Odluku Nacionalnog stožera CZ za vozače teretnih vozila koji su do sada nakon prijevoza morali ići 14 dana u samoizolaciju, dok će, sukladno novim mjerama morati biti u samoizolaciji kod kuće do slijedećeg naloga poslodavca, odnosno slijedećeg transporta. Ista mjera primjenjuje se i u drugim zapadnoeuropskim državama. Bošnjaković je pojasnio i odluku o novom režimu rada benzinskih postaja koje idu u smjeru ograničavanja trgovine kazavši kako one NISU u režimo ograničenog rada od 8 -17 sati, no na njima se više neće moći obavljati kupovina bez točenja goriva, odnosno, kupnja drugih potrepština na benzinskim postajama moći će se obaviti samo uz kupnju benzina ili drugih naftnih derivata.

TEKST: S. Tarbuk/ bpž     FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn