STOŽER CZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Od 1. prosinca mogućnost uvođenja novih mjera

Datum objave: 16. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Članovi Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije nakon redovne dnevne sjednice održali su tiskovnu konferenciju na kojoj je bilo riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kao i mjerama koje se provode ili su u najavi.

Zbog iznimno nepovoljne epidemiološke situacije na području Brodsko posavske županije i troznamenkastih brojeva zaraženih na dnevnoj razini, članovi Stožera civilne zaštite, nakon redovne dnevne sjednice, održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su upoznali s aktualnim stanjem te najavili mogućnost uvođenja novih mjera od 1.prosinca.

Prema podacima u protekla dva tjedna prosječno se bilježi i do 90 novozaraženih osoba dnevno, aktivnih je 650 slučajeva, a od početka epidemije preminulo je 25 osoba. Iako je krivulja rasta od početka mjeseca srpnja do sredine listopada bila ravnomjerna, broj novooboljelih trenutno naglo raste, a Brodsko-posavska županija je u vrhu među 5-6- hrvatskih županija po incidenciji na 100.000 stanovnika, upoznao je načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković, izvjestivši kako je na sjednici prihvaćen prijedlog za izmjenu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera koji će tijekom dana biti poslan Nacionalnom stožeru CZ na prihvaćanje. Nove mjere koje se odnose na okupljanja, gospodarske subjekte i sustav socijalne skrbi, trebale bi biti strožije i sveobuhvatnije, strukturirane na način da predstavljaju ograničenja, odnosno zabrane, obveze te preporuke, a Stožer će o njima izvijestiti nakon što ih potvrdi i prihvati Nacionalni stožer.

Obzirom na činjenicu kako su kapaciteti bolnica za liječenje COVID pozitivnih osoba trenutno popunjeni sa preko 60 posto, na sjednici je dogovoreno i kako će se Ministarstvu zdravstva uputiti zahtjev za određivanje tzv. “sekundarnog centra” za liječenje srednje teških i blažih oblika bolesti za što je predložena bolnica “Sveti Rafael” na Strmcu. S pogoršanjem epidemiološke situacije upoznao je i dr..Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo izvijestivši kako broj novooboljelih i dalje raste iako ne i istom dinamikom kao ranije, a prisutna su i multicentrična žarišta poput privatnih okupljanja, obiteljskih događaja i susreta unutar gospodarskih subjekata. Od početka epidemije do sada je na području županije zabilježeno 2836 slučaja oboljelih – u podjednakom broju muških i ženskih osoba. Prema evidenciji PU Brodsko posavske s kojom je upoznao načelnik Antun Valić, s danom 16.studenoga 1359 osoba je pod mjerom samoizolacije, među kojima i čelni čovjek županije, župan Danijel Marušić, te 31 policijski službenik.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn