STOŽER CZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom

Datum objave: 26. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD- Članovi Stožera CZ Brodsko posavske županije nakon redovne sjednice održali su tiskovnu konferenciju putem koje su upoznali s najnovijim informacijama.

Tom prigodom načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković izvjestio je javnost kako je tijekom jučerašnjeg dana, u srijedu, 25.ožujka, pristigla određena količina zaštitne opreme koja je tijekom današnjeg dopodneva distribuirana zdravstvenim ustanovama, baš kao i jutros pristigla donacija od 1000 litara sredstva za dezinfekciju. Načelnik Stožera upoznao je i kako je dosada preuzet i drugi objekt za karantenski smještaj u kojem se trenutno vrši uzorkovanje vode kako bi bio spreman za uporabu. Za tu namjenu u pripremi je i objekt Studentskog doma u Slavonskom Brodu, no za sada, prema naputcima Državnog stožera neće biti tražena njegova mobilizacija. Danas je treći dan režima izdavanja propusnica.

Temeljem odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta koje su dodatno pojašnjenje i iskomunicirane s lokalnim stožerima za situacije koje su bile nejasno definirane. Tijekom današnjeg dana dogovorena su nova pravila postupanja s PU Brodsko-posavskom, a naputci će biti poslani lokalnim stožerima (općina i gradova). Istaknuto je kako postupati u situaciji za koju su stožerima upućivani najčešći upiti. U slučaju da osobu koja je u radnom odnosu, a nema položen vozački ispit te je vozi netko drugi, za osobu u radnom odnosu propusnicu izdaje POSLODAVAC, a za osobu koja je vozi LOKALNI STOŽER CZ po mjestu prebivališta. Također je pojašnjeno kako će kretanje biti dozvoljeno unutra općina, odnosno neće trebati propusnica za kretanje između sela. Naglašeno je kako za OPG-ove Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnim stožerom CZ izdaje propusnice putem nadležnih županijskih savjetodavnih službi (za Brodsko-posavsku županiju: 035/487-545 ili 091/4882-819 te e-mail zeljko.kucjenic@mps.hr) .

Tijekom današnjeg dana poslan je inspekcijski nadzor jedne tvrtke za koju je zaprimljena dojava da ne poštuje propisane sanitarno –higijenske mjere.Dr. Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ kao i dr. Josip Samardžić iz slavonskobrodske opće bolnice priopćili su dobre vijesti, a to je da još uvijek na području Brodsko-posavske županije imamo samo 2 pozitivna pacijenta na koronavirus, a obje osobe su dobrog kliničkog stanja. Tijekom današnjeg dana bit će urađene i dodatne kontrole. Obje bolnice na području Brodsko-posavske županije za sada imaju dovoljno količina potrebne opreme no apeliraju kako je potrebno dodatno kapacitirati opremu za eventualni budući razvoj situacije. Policija je oformila određeni broj punktova za kontolu i nadzor provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Mijo Kršić ispred PU Brodsko-posavske izvjestio je kako je u zadnjih 48 sati evidentirano 66 osoba koje su kršile odluku o zabrani kretanja. U svojoj evidenciji PU Brodsko-posavska ima 1422 osobe koje su u samoizolaciji nad kojima vrši svakodnevni nadzor. Do sada je utvrđeno da se 21 jedna osoba nije držala propisanih mjera.

Župan Danijel Marušić ponovio je kako je situacija u Brodsko-posavkoj županiji u ovim okolnostima za sada dobra, te zamolio sve stanovnike za razumijevanje i strpljenje, naglasivši kako sve ove mjere imaju za cilj smanjenje kretanja pa tako i širenja potencijalne zaraze. Kada je riječ o zahtjevima za propusnicama, župan je upoznao kako je pristiglo gotovo 500 raznih upita, naglasio da se Stožer CZ, putem raznih mjera i naputaka, prilagođava svakoj situaciji, pozvao stanovnike da, ukoliko je to moguće, sa stožerima komuniciraju putem elektronske pošte kako bi se socijalni kontakti sveli na minimum, te da prate obavjesti na mrežnim stranicama Brodsko-posavske županije i lokalnih stožera CZ. Župan Marušić istaknuo je da se sve djelatnosti odvijaju normalno sukladno trenutnoj situaciji.

TEKST: S. T.    FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn