STOŽER CZ BPŽ – Potvrđene još dvije zaražene osobe koronavirusom

Datum objave: 05. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije održanoj 5.travnja u 10 sati, načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković izvjestio je javnost kako su u protekla 24 sata zabilježena još dva slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih u ovoj županiji je 13.

Ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice, dr. Josip Samardžićpojasnio je kako od jučer imamo dvije nove osobe pozitivne na koronavirus te je tako ukupan broj zaraženih na pordučju Brodsko-posavske županije do sada 13.Trenutno se u brodskoj Bolnici na hospitalizaciji nalazi 9 osoba, od čega su tri pozitivne, a za 6 se još čekaju nalazi. Od tri pozitivne osobe, dvije imaju kliničku sliku koja zahtjeva nadzor ordinarijusa, dok jedna ima blaže simptome bolesti, a njihovo stanje redovito se prati. Jedna pozitivna osoba, ističe dr. Samardžić,  je zdravstveni djelatnik koji je bio u kontaktu sa od prije zaraženom osobom. Učinjeni su dodatni epidemiološki izvidi unutar Bolnice te je određeni broj liječnika, medicinskih sestara i spremačica u samoizolaciji. Jučer je promptno reagirano i uzeti su “brisevi” medicinskih djelatnika, a svi su se pokazali – NEGATIVNIMA te se dalje postupa prema epidemiološkim preporukama. Sustav i dalje nesmetano funkcionira, no pošto se radi o ključnom mjestu u Bolnici i medicinskim djelatnicima koji se bave koronografijom i trenutno su u izolaciji, pacijenti koji zahtjevaju ovu vrstu pretrage upućuju se slijedećih deset do petnaest dana u Osijek, dok se ne omogući da sustav ponovno bude u funkciji  24 sata. Jučer su, dodaje dr. Samardžić, 2 pacijenta bila i u COVID2 zgradi u koju dolaze suspektni pacijenti na koronavirus, a njihovi nalazi pokazali su se negativnima.

Dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ kazao je da je jučer i tijekom današnjeg jutra pristiglo ukupno 75 nalaza, te su, osim gorespomenuta 2 pozitivna i jednog na koji se još čeka, svi drugi nalazi -NEGATIVNI. Kada je riječ o oboljelim pacijentima, oni su bili u kontaktu s osobama kojima je već od ranije potvrđena bolest COVID-19. Ono što veseli u ovome trenutku je činjenica da su svi nalazi medicinskih djelatnika koji su urađeni jučer negativni. Dr. Cvitković apelirao je na građane, s obzirom na lijepo vrijeme, da se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja. Kada je riječ o osobama iz cjelokupnog zdravstvenog sustava koje su u samoizolaciji, njih je ukupno 75, a utvrđeno je I žarište odakle je zaraza potekla. Kada je riječ o pacijentima koji su eventualno bili izloženi zarazi, njih se kontaktira i preporučuje im se mjera samoizolacije. Dio njih već je i testiran, a nalazi su također negativni. Sve osobe koje su u pristigle iz inozemstva i nalaze se u samoizolaciji mogu naknadno razviti simptome bolesti.

Antun Valić, načelnik PU Brodsko-posavske županije izvjestio je kako se prema njihovim podacima u samoizolaciji nalazi 1107 osoba na području županije. U proteklih 48 sati evidentirano je 6 dojava o kršenju mjere samoizolacije, nadzor je izvršen nad 7 osoba, a prekršaj zabilježen u 2 slučaja. Nije evidentiran niti jedan slučaj kršenja Odluke o radnom vremenu I društvenom okupljanju. Evidentiran je i jedan slučaj širenja lažnih vijesti na društvenoj mreži Facebook koji je pod istragom. Vezano uz mjere o zabrani napuštanja mjesta prebivališta u protekla 24 sata izvršen je nadzor nad 4018 vozila, a kršenje mjere samoizolacije evidentiran je u 2 slučaja dok 25 osoba nije imalo valjane propusnice. Od početka primjene ove mjere 431 osoba nije se kretala s propusnicama. U objavi na mrežnim stranicama PU Brodsko-posavske stoji kako zajedničkim naporima policije i građana možemo sačuvati zdravlje I spriječiti širenje zaraze te se što prije vratiti normalnom životu.

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković kazao je kako je prema jutrošnjim podacima ukupno 17 osoba smješteno u karantenski object, a radi se o osobama koje nisu imale uvjete za provedbu mjere samoizolacije kod kuće. Do sada je 8 osoba napustilo karantenu jer nisu razvili nikakve simptome bolesti. Trenutno je u karanteni 9 osoba i 7 vozača teretnih vozila. U drugom mobiliziranom karantenskom objektu izvršeno je uzorkovanje vode koja je zdravstveno ispravna te je object spreman za eventualnu uporabu, a u pričuvi je i object Studentskog doma u Slavonskom Brodu. Tako ćemo imati spremne kapacitete za eventualan veći broj osoba koje dolaze za vrijeme uskršnjih blagdana, a nemaju uvjete za samoizolaciju u svojim domovima. Jučer je održan i sastanak s pročelnikom stanice HGSS-a u Slavonskom Brodu s kime je dogovoren adekvatan način pripreme vozila koje će služiti za prijevoz osoba u karantenski object koje nemaju mogućnost vlastitog prijevoza. Situacija na području općina I gradova tijekom protekla 24 sata bila je mirna te nije bilo potrebe za intervencijom policije. Načelnik Bošnjaković najavio je i moguću buduću komunikaciju s medijima koja bi se, iz operativnih razloga, odvijala putem priopćenja za javnost, no to neće utjecati na dostupnost informacija građanima.

IZVOR: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn