STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH – Ukidanje propusnica unutar županija još je na čekanju

Datum objave: 19. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Ukupno je u Hrvatskoj 1871 oboljela osoba, 709 je oporavljenih, a od jučer je preminulo osam osoba. Do 4. svibnja produžene su odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva te odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i sportskih igrališta. Ukidanje Epropusnica unutar županija još je na čekanju.  “Deset županija zatražilo je ukidanje ePropusnica na svom području. Mi smo prošli kroz većinu tih prijedloga i veliki dio onog što je već sada predloženo, mislim da ćemo usvojiti kao Stožer,” rekao je Božinović.

U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 39 novih dijagnosticiranih bolesnika s Covidom 19, što daje ukupan broj do 1871 bolesnika. Ukupno je testirano 24.183 osoba. Nažalost, od jučer je preminulo osam osoba – u Zagrebu dvije muške osobe u dobi od 55 i 68 godina, u Splitu dvije muške osobe u dobi od 70 i 84 godine i jedna ženska osoba u dobi od 87 godina, u Osijeku jedna ženska osoba u dobi od 88 godina i u Dubrovniku je jedna muška osoba u dobi od 84 godine te ženska osoba u dobi 92 godine. “Svi preminuli imali su teške kronične pridružene bolesti, a od njih osam šest je bilo na respiratorima. U ovom trenutku na respiratorima je 23 bolesnika, jučer je bilo hospitaliziranih 332, što je 29 manje nego prethodni dan, a oporavljenih je, u vidu otpuštanja iz zdravstvenih ustanova, 402 osobe što je 28 više, a kod kuće 307 što je 66 više i što ukupno daje zbroj od 709 oporavljenih u Hrvatskoj,” izvijestio je ministar Vili Beroš koji je najavio i dodatnu prilagodbu zdravstvenog sustava. “Koronavirus je bio i još uvijek je veliki izazov za sve zemlje i sve zdravstvene sustave. I one koji su značajnije razvijeniji od našeg i one koji su manje razvijeni. Ministarstvo zdravstva u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom svakodnevno prati stanje u Hrvatskoj i poduzima svakodnevno žurne mjere za prilagodbu i brzu tranziciju sustava novonastalim promjenama. Pri tom pratimo i glavne prioritete, stalno tražimo balans između održavanja svakodnevnih aktivnosti i odolijevanja ovoj zarazi jer znamo da u trenutku velikog opterećenja može doći do urušavanja zdravstvenog sustava. Stoga, uz aktivnosti koje su usmjerene kontroli epidemije bolesti i zbrinjavanju hitnih i prioritetnih bolesnika, u narednom razdoblju poduzet ćemo dodatne mjere prilagodne zdravstvenog sustava i pružanja uobičajenih zdravstvenih aktivnosti,” rekao je ministar.

Kada je riječ o relaksaciji mjera, ministar Božinović je rekao da se u mjere popuštanja ide vrlo oprezno i promišljeno, a primjenjivat će se postepeno. Ukidanje propusnica unutar županija još je na čekanju “Deset županija zatražilo je ukidanje ePropusnica na svom području. Mi smo prošli kroz većinu tih prijedloga i veliki dio onog što je već sada predloženo, mislim da ćemo usvojiti kao Stožer,” rekao je Božinović.

Uz jučer produžene mjere poput mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima, održavanja sportskih i kulturnih događaja koja se primjenjuje do 4. svibnja, danas su do tog datuma produžene još tri odluke – o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva te odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i sportskih igrališta.

TEKST: S. P.       FOTO: MUP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn