STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH – Najavljena Odluka koja županijskim stožerima otvara mogućnost ukidanja e-propusnica

Datum objave: 18. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Trenutačno je potvrđena ukupno 1832 osoba zaraženih koronavirusom, a 615 osoba je ozdravilo. Novooboljelih u 24 sata je 18, a dosad je preminulo trideset i devet osoba. “Možemo zaključiti da je ovo trenutno dobar rezultat, međutim, s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe, moramo biti oprezni i dalje,” rekao je ministar Beroš. Ministar Davor Božinović rekao je kako se mjere produžuju, ali je došlo do modifikacija. Lokalnim stožerima civilne zaštite otvara se od ponoći mogućnost ukidanja e-propusnica za kretanje po županijama.

U Republici Hrvatskoj u proteklom 24-stanom razdoblju potvrđeno je 18 novooboljelih od Covida 19, a ukupno je 1832 bolesnika. Testirano je ukupno 21.647 osoba, u proteklih 24 sata njih 694, a pozitivnih je 8,53 posto što je mali pad u odnosu na jučer. Od jučer su preminule tri osobe, a na respiratoru je 27 bolesnika. Hospitaliziranih je na današnji dan 361 što je 11 manje, otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 374 što je 15 više u odnosu na jučer, a kod kuće je oporavljenih 241, što je ukupno 615 oporavljenih bolesnika. “Možemo zaključiti da je ovo trenutno dobar rezultat, međutim, s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe, moramo biti oprezni i dalje. Moramo biti mudri, ne smijemo dozvoliti da nas ovaj trenutno dobar rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Da od početka nismo bili promišljeni i oprezni sigurno ne bi imali ovakve rezultate kakvi su danas. Stoga vas molim i dalje na oprez,” rekao je ministar Vili Beroš.

S obzirom na činjenicu da prve odluke Nacionalnog stožera ističu 19. travnja, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović rekao je kako se mjere produžuju, ali je došlo do modifikacija. Od ponoći stupa na snagu Odluka koja lokalnim stožerima otvara mogućnost da ukinu kretanje po županijama s e-propusnicama, ali između županija kretanje će i dalje ostati ograničeno.

“Nacionalni stožer je donio pet odluka kojima se produžava važnost. To se prije svega odnosi Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima, održavanja sportskih i kulturnih događaja i ona se primjenjuje od 4. svibnja odnosno produžena je za 15 dana. Također Odluku o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko Republike Hrvatske koja se primjenjuje do 15. svibnja, jednako kao i Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH koja se primjenjuje do 18. svibnja. To su odluke koje su harmonizirane na razini Europske unije, s tim da ova Odluka o tranzitu kamiona u praksi znači da napuštamo model konvoja. Kamioni će moći ulaziti redovito, no svi oni koji kroz Hrvatsku budu tranzitirali dobit će obavijest od granične policije u kojoj će stajati da su u obvezi koristiti autoceste te da nije dozvoljeno zaustavljanje osim na zato predviđenim mjestima čiji je popis dobiti. Što se tiče Odluke o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedne županije ne moraju više koristiti e-propusnice. Time smo s jedne strane omogućili veću mobilnost, ali s druge strane smo ograničili na 21 županiju što znači da će lokalni stožeri procjenjivati epidemiološku situaciju te ćemo zajedno donijeti tu odluku.” najavio je Božinović.

TEKST: S. Pok        FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn