STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ – Uz nove mjere i smjernice, poslije Uskrsa očekuje se i cijepljenje šire populacije

Datum objave: 22. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer Civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je danas na konferenciji za novinare o aktivnostima vezanim uz provođenje novih epidemioloških mjera i smjernica pristiglih od Nacionalnog stožera.

“Dobili smo nove smjernice i obveze vezane uz pojačani nadzor rada objekata. Civilni stožeri na razini županije, općina i gradova uz suradnju s policijskom upravom te državnim inspektoratom imaju obvezu obilaziti i nadzirati objekte, te kažnjavati neprovođenje mjera. Konkretno, jasno je naznačeno što je to ugostiteljski objekt, što se smije i na koji način posluživati i to isključivo na terasama, na otvorenom prostoru. Propisan je i razmak stolova i stolica i to je ono što je obvezujuće,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 90 slučajeva zaraze korona virusom, od kojih je 21 osoba na bolničkom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 306 osoba, a ukupno je testirano 32936 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 12 uzoraka, od kojih su 2 pozitivna. “Kad usporedimo prvi tjedan u ožujku imali smo udio pozitivnih i testiranih 4 posto, a prošli tjedan udio pozitivnih i testiranih je 8 posto što je značajno povećanje. Povećava se i broj osoba na bolničkom liječenju. Vezano uz cijepljenje, na našem području prisutna su sva tri cjepiva i ukupno je 7872 doze, a danas treba stići 110 bočica Pfizera što je 660 doza – 80 posto toga je ona druga doza. Sljedeći tjedan dolaze i druga dva cjepiva, sva cjepiva su sigurna i sva se distribuiraju prema liječnicima opće medicine koji prema spisku zainteresiranih pozivaju građane na cijepljenje. Naravno, cijepljenje je dobrovoljno, ali to je jedini i sigurni način kako bi obuzdali ovu pandemiju,” rekao je ravnatelj Zavoda za javno Mato Matijević.

Dodao je kako su organizirani i punktovi za cijepljenje u svakom općinskom i gradskom središtu, te 11 mobilnih timova, ali trenutno se, uz količine cjepiva koje dolaze, cijepljenje vrši kroz ordinacije obiteljske medicine. Na pitanje kada se očekuje cijepljenje šire populacije na području Požeško-slavonske županije rekao je: “Onog trenutka kada dođu veće količine organizirat ćemo punktove, a kada je riječ o populaciji koja se sada cijepi, još uvijek imamo dio kroničnih bolesnika i starijih od 65 godina koji nisu cijepljeni. Kada njih procijepimo, tada ćemo ići na mlađe te opću populaciju. Teško je prognozirati – imamo najavu određenog broja doza i onda stigne manja količina, tako da je teško planirati i prognozirati cijepljenje šire populacije. Prema našoj procijeni očekujemo kako bi to ipak moglo biti u prvoj polovici travnja, poslije Uskrsa.”

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn