STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ: “Preporuka je odgoditi sva društvena događanja – virus je intenzivno prisutan”

Datum objave: 02. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije trenutno je 20 novooboljelih – 19 osoba na kućnom liječenju i jedna hospitalizirana osoba. Testirano je ukupno 1744 osobe, a 150 osoba je u samoizolaciji. Na testiranju je još preko 40 uzoraka.

Nakon jučerašnjeg pogoršanja epidemiološke situacije s deset novooboljelih osoba, preporuke Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije su odgoditi sva društvena događanja na području županije – od sportskih turnira do pučkih veselica, naglasio je predsjednik Stožera CZ PSŽ Vedran Neferović. “Vidimo da su nam migracije naših stanovnika, posjete, dolasci iz inozemstva stvorile problem. Sada bi bilo potrebno da svi shvatimo da je korona virus u našoj županiji doista ovako intenzivno prisutan. Prvi val koji smo imali početkom proljeća uspješno smo prebrodili no sada se događaju stvari koje ukazuju na to da naši građani koji puno putuju trebaju prihvatiti samoizolaciju, imati kontrolu nad vlastitim kontaktima jer to je trenutno najopasnije da se virus ovdje proširi. Stoga apeliram na njihovu odgovornost i na slušanje uputa našeg epidemiologa,” rekao je Neferović.

Dodao je da su upute Zavoda za javno zdravstvo za javna okupljanja jasne, a Stožer će dodatno kontaktirati one koji tijekom vikenda imaju usluge u prostorima za takve namjene te im dati smjernice, ali i poslati kontrolu.

Deset novooboljelih su kontakti obitelji koja se vratila iz Njemačke, to je jedan širi kontakt koji stvara novi moment detektiranja kontakata koje su te novooboljele osobe ostvarile – naglasio je epidemiolog Ante Vitalia. “Radimo na tome da pohvatamo sve te kontakte, a u ovom trenutku za danas je predviđeno testiranje preko 40 osoba u našoj županiji. Apeliram da se osobe koje dolaze iz inozemstva, a nisu sigurne u svoje zdravstveno stanje suzdrže od hodanja, od društvenih događanja. Isto tako, apeliram da se u ovom trenutku sve što je moguće odgoditi – odgodi! Imamo 1744 osobe do ovog trenutka testirano na području naše županije, a 150 osoba u samoizolaciji, 19 osoba je na kućnom liječenju a jedna osoba je hospitalizirana,” naglasio je Vitalia pozivajući sve građane da se strogo pridržavaju preporuka. Od danas će se ponovo aktivirati i COVID 19 ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 8 do 20 sati.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn