STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ – Apel osobama koje dolaze iz inozemstva uoči Uskrsa: odgodite dolazak!

Datum objave: 06. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -Županijski stožer CZ Požeško-slavonske županije na danas održanoj konferenciji za novinare predstavio je najnovije podatke o koronavirusu na području te županije s posebnim osvrtom na dolazak osoba iz inozemstva za Uskršnje blagdane. Upućen je apel svima koji planiraju doći uoči Uskrsa, da to ne učine. Ako ipak odluče doći, morat će 14 dana u samoizolaciju.

„U vrijeme koje je pred nama, Uskršnji blagdani, još jednom apeliramo sve one koji možda imaju prebivalište u našoj županiji, a rade izvan nje, da svoj dolazak odgode ako nije iz nužnih razloga. Najbolje provedeni blagdani će biti ako sačuvaju zdravlje svojih bližnjih, znamo da je teško ne doći kada se ukaže prilika ali samo jedan dolazak je dovoljan da zaražena osoba dođe na naše područje i time pridonese većem širenju virusa. Također, sve one koji moraju doći, pozivam sve njih da shvate kao moralnu obvezu da se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku prijave i da budu u samoizolaciji. Naša županija trenutno ima mali broj zaraženih, no ne smijemo se opustiti jer stanje u svijetu je još uvijek alarmantno te moramo poduzeti sve mjere da taj broj ne bude veći,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

„Na području Požeško-slavonske županije još uvijek bilježimo 3 oboljele osobe, 253 osobe se nalaze u samoizolaciji, za danas je planirano testirati još 4 osobe koje zadovoljavaju epidemiološke i kliničke kriterije za testiranje. Kako bi taj broj ostao takav, također apeliram da sve osobe koje planiraju dolaziti iz inostranstva u svoje rodne krajeve, da to ako je ikako moguće ne učine! da im na prvom mjestu bude zaštita i zdravlje njihovih bližnjih, ali i svih nas. Apeliram i na sve ostale građane da se odgovorno pridržavaju svih propisanih mjera,”rekao je epidemiolog Ante Vitalija.

Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do 5. travnja izdana je 441 721 e-propusnica, a 12 884 zahtjeva su odbijena. O primjeni e- propusnica na području Požeško-slavonske županije upoznao je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić.

“Od danas se primjenjuju e-propusnice, provjera će se obavljati na svim istim punktovima kao i do sada te će se provjeravati na način da se putem mobilne aplikacije očitavaju QR kodovi. Još danas se mogu koristiti i prijašnje propusnice ali od sutra svi koji se budu kretali moraju imati e-propunice. Od uspostave punktova do danas u prometu je zatečeno 74 osobe bez propusnica, također su zatečene i osobe koje su u vozilu imali puške, pištolje i drogu, a neki su bili u vidno alkoholiziranom stanju. Iz inozemstva je na područje Požeško-slavonske tijekom vikenda ušla 71 osoba te one moraju biti u samoizolaciji 14 dana. Angažirat će se veći broj policijskih službenika koji će nadzirati osobe koje su došle tijekom ovog vikenda i koje će doći u narednom tjednu. Na razini PU požeško-slavonske obavljena je provjera 745 osoba zbog samoizolacije, zaprimljeno je 100 dojava od strane građana za kršenje mjera samoizolacije, a utvrđeno je da su 23 osobe doista kršile mjeru samoizolacije,“ – rekao je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić.

TEKST: S. P.       FOTO: psz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn