STOŽER CIVILNE ZAŠTITE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Do kraja travnja stiže 7500 doza cjepiva

Datum objave: 08. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije u zadnjih nekoliko dana bilježi se naglo povećanje broja novooboljelih. Nakon sastanaka Vlade RH, Ministarstva zdravstva, svih župana i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo očekuje se pošiljka od 7500 doza cjepiva koja bi u ovu županiju trebala doći do kraja travnja, najavljeno je na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

U zadnjih nekoliko dana na području Požeško-slavonske županije bilježi se naglo povećanje broja oboljelih. Posljednje izvješće iz Zavoda za javno zdravstvo govori kako je u županiji trenutno aktivan 201 slučaj zaraze korona virusom. Na posljednjem testiranju obrađena su 262 uzorka, od kojih je 36 pozitivnih. “U zadnjih nekoliko dana imali smo drastično povećanje broja novooboljelih u našoj županiji što je sigurno refleksija na blagdanske dane, obiteljska okupljanja, ali vjerojatno i nepoštivanje epidemioloških mjera koje su propisane i na koje smo pozivali sugrađane. Pozivam sve žitelje naše županije na držanje distance i ostalih propisanih mjera jer ne znamo što nam donosi budućnost,“ rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Dodao je kako se nakon održanog sastanaka Vlade RH, Ministarstva zdravstva, svih župana i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo očekuje pošiljka od 7500 doza cjepiva koja bi u ovu županiju trebala doći do kraja travnja.

„Riječ je o znatnom povećanju doza, jer je do sada na tjednoj bazi bilo otprilike 500-600 doza za korištenje. Da bi cjepiva bila pravovremeno utrošena, uz ordinacije obiteljske medicine, Zavod za javno zdravstvo PSŽ pripremio je i punktove gdje će se obavljati cijepljenja. Ti punktovi bit će u gradovima Požegi, Pleternici te Pakracu, a nakon toga krećemo sa svim drugim punktovima u svim sjedištima općina i gradova naše županije.“rekao je župan. Do kraja ovog mjeseca svi punktovi bi trebali biti u funkciji. Primarno će biti pozivani građani koji su u ugroženoj skupini, a građani su pozvani da se jave svom obiteljskom liječniku kako bi bili u evidenciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević potvrdio je porast broja novooboljelih osoba. „Krajem ožujka i početkom travnja imali smo incidenciju oko 13,18 posto udio pozitivnih od testiranih, početkom ovoga tjedna blago smanjenje, ali od jučer nažalost imamo značajno povećanje broja novooboljelih osoba.Do današnjeg dana u našu županiju pristigle su 11802 doze cjepiva. Prema našim podacima, procijepljeno je otprilike oko 15 000 osoba starijih od 65 godina na području županije. Kada uzmemo u obzir te brojke procijepili smo oko 80 posto starije populacije uz kronične osobe. Punktovi su organizirani upravo iz razloga kako bi počeli s cijepljenjem i opće populacije, radeći paralelno s ordinacijama obiteljske medicine. U svakom sjedištu općina i gradova punktovi će biti postavljeni u sportskim dvoranama. Pri HZZO-u imamo organiziranih 10 mobilnih timova, ali i svi liječnici obiteljske medicine su zainteresirani biti dionici akcije cijepljenja na punktovima.” rekao je ravnatelj Matijević.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn