STOŽER CIVILNE ZAŠTITE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Brojevi su visoki, a izvori zaraze i dalje su velika okupljanja

Datum objave: 23. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 96 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 84 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih. Stožeru civilne zaštite Požeško-slavonske županije dodana su dva nova člana, infektolog i internist, rečeno je između ostalog na danas održanoj konferenciji za novinare.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 96 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 84 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih.

“Mjere koje smo donijeli 07. rujna definirali smo da ostaju i dalje na snazi, a to je do 07. listopada. Činjenica je da je gotovo 20 razrednih odjeljenja u samoizolaciji, a s njima i velik broj nastavnika i profesora, zato apeliram na sve da ostanu kod kuće ako su samo i prehlađeni. Svi znamo da ostajanje djeteta kod kuće automatski znači da jedan roditelj s njim mora ostati, a svjesni smo da to za sobom povodi i druge stvari kao što su umanjenje plaće. Mjera vezana za broj uzvanika na svadbama i okupljanjima i dalje ostaje bez obzira na pritiske koje svakodnevno primamo. Statistika nam nije naklonjena posljednjih 10ak dana i cilj nam je zaustaviti broj novozaraženih osoba” rekao je župan Alojz Tomašević.

“Spomenuo bih odgovornost i ozbiljan pristup ovoj situaciji, jer samo na taj način možemo smanjiti ove brojke. Apeliram na osobe koje u trenutku čekanja nalaza rezultata misle da u to vrijeme mogu ići na posao i sl., da to ne rade i da ostanu u svojim domovima dok im ne stignu rezultati testiranja. Molimo osobe koje saznaju da su pozitivne na koronavirus i koje kontaktira naša služba, da budu iskrene i daju nam sve podatke, jer ćemo se samo na taj način što prije riješiti širenja virusa u našoj zajednici.” izjavio je Mato Matijević.

“Brojevi su visoki za naše područje, a ono što smo detektirali kao izvore bila su velika okupljanja te su upravo takva okupljanja rezultirala ovakvim brojem pozitivnih osoba. Okupljanja  su upravo oni glavni izvori, osim nekoliko pojedinačnih slučajeva koje smo imali. Mjere će se i dalje nadzirati. Izolacija je smanjena s 14 na 10 dana, dok će samoizolacija i dalje trajati 14 dana,”rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn