STOŽER CIVILNE ZAŠTITE – Ministar Božinović: Idemo korak ispred virusa

Datum objave: 24. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – U Republici Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 2009 osoba zaražena koronavirusom, a 982 osobe su ozdravile. Dosad je preminula 51 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 12.181 osoba. Oporavljenih je ukupno 982 osoba, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite na kojoj je ministar Davor Božinović govorio i o detaljima prve faze relaksacije protuepidemijskih mjera koja kreće 27. travnja.

Sukladno planu koji predstavljen na sjednici Vlade RH i koji predviđa relaksaciju mjera u tri faze, Stožer civilne zaštite donio je četiri odluke radi izvršenja sektorskih mjera koje su planirane za prvu fazu koja počinje 27. travnja, upoznao je ministar Davor Božinović. “Kao što je poznato u prvoj fazi se omogućava rad trgovinama osim onih koji se nalaze unutar trgovačkih centara, s tim da trgovine prehrambenih i higijenskih artikala koje se nalaze u trgovačkim centrima, do sada su radile i mogu raditi i dalje. Omogućava se nastavak rada uslužnim djelatnostima kao što su postolari, krojači, turističke agencije i slično, a još uvijek ne mogu raditi oni koji ostvaruju bliski kontak s klijentima. Omogućava se uspostava teninga sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te treninga seniorskih ekipa koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućava se i održavanja vjerskih okupljanja od 2. svibnja, a sve ovo se omogućava uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, ali i posebnih mjera i uputa za pojedine djelatnosti ili aktivnosti koje su objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  ali i Stožera civilne zaštite RH,” rekao je ministar .

“Uvodi se gradski i prigradski prijevoz uz posebne epidemiološke mjere, omogućava se prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama, a također i prodaja na veliko cvijeća, voća, povrća po principu “zelene tržnice” u vremenu od 5 do 8 sati ujutro. Radno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme prije proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki – trgovine koje će imati organizirano radno vrijeme duže od deset sati, morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između smjena koja traje najmanje jedan sat. Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad, osim kioscima, pekarnicama i trgovinama na benzinskim postajama,” rekao je Božinović.

Dodao je kako sve tri prepotstavljaju i primjernu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“: nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima,nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu te se preporučuje i dalje osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina. Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa Stožerom civilne zaštite Republike izradit će preporuke i upute koje će se odnositi: o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta, za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti, za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020. te za za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

TEKST: S. P.       FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn