STOŽER CIVILNE ZAŠTITE BPŽ – O najnovijim mjerama i preporukama Nacionalnog stožera

Datum objave: 19. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Nakon što su na snagu stupile nove drastičnije mjere koje imaju za cilj usporiti širenje zaraze koronavirusom, o njima je raspravljao i Stožer civilne zaštite Brodsko posavske županije. Bila je to prigoda da javnost s najnovijim informacijama upoznaju načelnik Stožera, Stjepan Bošnjakovcić, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, te ravnatelj Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod, dr. Josip Samardžić.

Želeći javnost pravovremeno informirati o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, slijedeći, istovremeno, već ustaljenu praksu, jutros je zasjedao Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojem su razmatrane najnovije mjere i napuci Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Nakon sjednice uslijedila je i tiskovna konferencija na kojoj su se javnosti obratili župan Danijel Marušić, načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković, te ravnatelj Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod, dr. Josip Samardžić.

Župan Danijel Marušić tom je prigodom zahvalio svima koji svojim radom i djelovanjem pomažu u borbi protiv epidemije koronavirusom, prije svega zdravstvenim djelatnicima i savjesnim građanima koji se pridržavaju mjera i naputaka nacionalnog i županijskog stožera CZ, podsjetio kako nema dokaza da koronavirus može zaraziti pse i druge domaće životinje, te pozvao građane da se odgovorno ponašaju prema svojim ljubimcima i ne puštaju ih da se kreću ulicama bez nadzora. Nove drastičnije mjere koje imaju za cilj usporiti širenje zaraze uključuju i novo radno vrijeme Brodsko posavske županije koja će od petka, 20.ožujka, raditi od 8 do 13 sati, a detaljne upute o radu sa strankama kao i kontakt informacije bit će moguće pronaći na  www. bpz.hr.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković na tiskovnoj je konferenciji upoznao kako je na području županije još uvijek tek jedna osoba oboljela od koronavirusa, dok je njih 680 pod nadzorom. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, u slavonskobrodsku i novogradišku bolnicu, tijekom jučerašnjeg dana, u srijedu, 18.ožujka, dostavljena su po dva kontejnera za presvlačenje osoba koje su u kontaktu s potencijalno zaraženima. Jedan takav kontejner brzo će biti nabavljen i za zajedničke potrebe Doma zdravlja i hitnu medicinu, budući da su na istoj lokaciji. “Objekt karantene nesmetano funkcionira, a do sada je kroz njega prošlo sedam špeditera. Od jutros imamo tri u najavi za granične prijelaze Bajakovo i Donji Miholjac koji će koristiti karantenu. Imamo i dio prijevoznika koji vrše istovar robe na području Županije, ali odmah odlaze dalje pa nema potrebe da koriste karantenu. Dva naša sugrađana su također u objektu karantene, a najavljen je dolazak osobe iz Francuske. Dakle, tamo će biti tri osobe koje nisu prijevoznici. Imamo pripremljene i rezervne objekte koje u roku jednog dana možemo prenamijeniti u karantenu – ovisno o potrebama-upoznao je načelnik Stožera, Bošnjaković.

Preustroj sukladno novim uvjetima napravila je i slavonskobrodska Opća bolnica “Dr. Josip Benčević”, a o tome kao i o stanju za sada jedinog pacijenta sa COVID-19 bolesti javnost je upoznao ravnatelj dr. Josip Samardžić: “Simptomi jedinog oboljelog u Županiji su u regresiji, klinička slika je bolja. Za otpust će biti kad bude imao dva negativna brisa u razmaku od 48 sati. Imamo četvero ljudi u izolaciji i njihove nalaze očekujemo. To je redovna fluktuacija u slavonskobrodskoj bolnici. Ovih četvero ima blage simptome kada je u pitanju respiratorni sustav. Pripremamo izolacijske sobe za mogući veći broj oboljelih. Zgradu infektologije danas zovemo COVID 1, a neuropsihijatriju COVID 2. Tamo su oslobođeni kapaciteti za izolaciju kao i za prijem pacijenata s pozitivnim nalazima. Oformili smo posebnu grupu liječnika samo za rad u izoliranoj zgradi s pozitivnim pacijentima. Naši liječnici i dio naše opreme kontaktiran je iz KBC-a Osijek gdje uspostavljaju Respiracijski centar i gdje ćemo i mi odraditi svoj dio koji bude potreban. Naš doktor Ivica Čabraja jedini je infektolog u Županiji i odrađuje veliki posao, a za njega se ne čuje dok rješava probleme. Zahvaljujem mu na svemu što je dosad odradio, ne smije posustati. Trenutno je u bolnici 179 pacijenata te je toliko popunjenih kreveta od njih 426. To su pacijenti koji su ostali i čije probleme rješavamo. Hladni pogon je, dakle, reduciran. Jučer smo imali 231 posjet u polikliničkoj zaštiti, a – usporedbe radi – prošle godine na isti dan imali smo ih 1630. Građani su ti koji mogu spriječiti puno teških slučajeva i postići to da sve ide dosadašnjim tijekom. – zaključio je ravnatelj Samardžić.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn