STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ: Potrebna je ozbiljnost, odgovornost i savjesnost, bez nepotrebnih okupljanja

Datum objave: 16. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 333 osobe, a ukupno je testirano 10572 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih. “Svakodnevno svjedočimo nepridržavanju mjera i još jednom pozivam na ozbiljnost, odgovornost i savjesnost,” naglasio je epidemiolog Vitalia.

“Na području Požeško-slavonske županije dozvoljeno je 50 osoba na okupljanjima, a novim odlukama nacionalnog stožera dozvoljava se veći broj, ali važno je naglasiti da broj osoba ovisi o kvadraturi prostora u kojem se okupljanje održava. I nama je u interesu da se održavanja događanja ali se moraju poštivati epidemiološke mjere,” naglasio je na konferenciji za novinare požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz napomenu kako je županijska odluka o 50 osoba na okupljanjima na snazi do 20. listopada.
Sve odluke Stožera civilne zaštite RH

“U prethodna 24 sata imamo 6 novooboljelih što nam daje ukupno 542 osobe koje su do sada oboljele na području ove županije. Ozdravljenih osoba ima 455, u prethodna 24 sata ozdravilo je šest osoba. Brojke koje nam pokazuju situaciju – jučer 20 novooboljelih, danas 6, to su veliki brojevi za našu županiju. Naša je procjena, ako naša županija ima 12 do 15 novozaraženih po danu, to je kao da je u Hrvatskoj 600 zaraženih osoba svaki dan,” naglasio je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Dodaje kako su u ovom trenutku postojeći bolnički kapaciteti i kapaciteti testiranja još uvijek dostatni, ali ako bi se dogodili veći brojevi nastao bi problem i preopterećenje sustava.

“U ovom trenutku imamo situacije da imamo izvjesne osobe koje su razvile simptome, koje su testirane i koje su iz mjere samoizolacije, dakle kao već detektirani izvori, ali imamo i osoba, što nas zabrinjava, koje ne možemo povezati sa nikakvim žarištima, a to su pojedinačni slučajevi. Imamo situacije da osoba s određenim simptomima jako dugo vremena provedu u zajednici i takve osobe su nam veliki širitelji zaraze. Nastojimo takve osobe što prije detektirati i izolirati jer imamo velike brojeve novozaraženih od kraja rujna do danas koji nam govore da se moramo uozbiljiti i mjere koje su propisane od Nacionalnog stožera primijeniti i zaista ih se držati. Ljudima poručujem da na neka nepotrebna okupljanja ili nepotrebne događaje ne idu, sve što je moguće treba odgoditi. Europa nas je stavila na crvenu listu i doista to jesmo s obzirom na to koliko smo mala županija, koliko imamo stanovnika i koliko imamo oboljelih. Svakodnevno svjedočimo nepridržavanju mjera i još jednom pozivam na ozbiljnost, odgovornost i savjesnost,” naglasio je Vitalia.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević najavio je kako 19. listopada počinje cijepljenje protiv gripe. “Ovaj tjedna izvršili smo prvu distribuciju cjepiva po ordinacijama obiteljske medicine. Za ovu godinu naručili smo 7200 doza. Cjepivo koje smo distribuirali obiteljskim ordinacijama namijenjeno je kroničnim bolesnicima i osobama starijim od 65 godina, a ostali građani mogu kod svojih liječnika mogu tražiti bijelu uputnicu, kupiti u ljekarni cjepivo te se vratiti liječniku kako bi se cijepili. Cijena cjepiva je oko 96 kuna,” rekao je Matijević.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn