STJEPAN RADIĆ PONOVO U NOVOJ GRADIŠKI – Spomen bista najznačajnijem hrvatskom političaru uz 110.godišnjicu stranke

Datum objave: 05. 12. 2014. | Kategorija: Društvo

DSCF5116

NOVA GRADIŠKA – Tradicionalne vrijednosti obitelji, socijalna pravda,vrijednosti i značaj oživljavanja nacionalnog ruralnog prostora, hrvatsko državno pravo, ali i seljačko pravo na zemlju i šume, prosvjećivanje i gospodarski razvoj, vrijednosti su za koje su se prije 110 godina u vrijeme osnivanja stranke, zalagali „sinovi sela“, braća Antun i Stjepan Radić. Istovremeno, riječ je o vrijednostima jednako aktualnim i od gotovo istog nacionalnog interesa i danas, stoljeće kasnije, kada se obljetnici prvih sto godina stranke, pridružuje i gradska organizacija Hrvatske seljačke strankeNova Gradiška, u okviru svečanog obilježavanja Dana grada. Na najbolji način-postavljanjem i otkrivanjem biste jednom od najznačajnjih nacionalnih političara, čovjeku ispred svog vremena i za sva vremena, prvom predsjedniku stranke, Stjepanu Radiću.

Aktualnost i svevremenost svjetonazora Stjepana Radića, kao i jedne od nacionalno najdugovječnijih i najznačajnijih parlamentarnih stranaka, prepoznao je i grad Nova Gradiška, koji je podržao ideju i inicijativu prvog čovjeka novogradiškog HSS-a, predsjednika Gradske organizacije stranke, dr.Zorana Jukića i županijske stranačke organizacije pod vodstvom zamjenika župana, Davora Vlaovića, o postavljanju Radićeve biste u gradu. Uostalom, za takav čin, osim obilježavanja 110.godišnjice stranke, postoji i povijesno utemeljenje, jer osim činjenice kako je ovaj kutak Slavonije oduvijek bio svjetonazorski utemeljen na idealima HSS-a, i njen je prvi predsjednik, Stjepan Radić, grad Novu Gradišku, pamti i bilježi povijest,  posjetio desetak puta. Osim toga, Brodsko posavska županija druga je županija u Hrvatskoj po broju uspješnih i uglavnom, dugovječnih HSS-ovih načelnika, istaknuo je gost svečanosti, aktualni predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Branko Hrg.

kr

110.godišnjica od osnivanja stranke čiji su temelji dijelom utkani i u hrvatsku državnost i njenu suverenost  bila je prilika i da zamjenik župana Brodsko posavskog, Davor Vlaović,  predsjednik Županijske organizacije stranke,  podsjeti kako je HSS  i danas potreban hrvatskom narodu, baš kao u Radićevo vrijeme. Jer, čini se, kako nam, iako imamo i vlastitu državu i slobodu,  još jednom u povijesti, ponestaje i nedostaje sličan nauk o moralu, vjeri, miru i poštenju, borbi za slobodu, pravicu i napredak. „Možda nas, takvim vrijednostima, ali i starim povijesnim čitankama, vrati bista prvog nacionalnog političara s diplomom politologa, čovjeka svjesnog kako suverenost ne znači samo slobodu nego i iznimnu odgovornost“, podsjetio je gradonačelnik grada Nova Gradiška, Željko Bigović. Spomen bistu Stjepana Radića, rad osječkog akademskog kipara Marijana Sušca, postavljenu u naselju Urije, blizu dva ulaza u grad s autoceste, uz tradicionalan HSS-ov pozdrav „Vjera u Boga i seljačka sloga“, otkrili su inicijator, predsjednik GO HSS-a Nova Gradiška, dr.Zoran Jukić i predsjednik stranke, Branko Hrg.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn