STIGLO PRESTIŽNO PRIZNANJE: Nova Gradiška – Grad prijatelj djece

Datum objave: 24. 11. 2014. | Kategorija: Društvo

logo

NOVA GRADIŠKA – Gradovi prijatelji djece (Child Friendly Cities)  globalna UNICEEF-ova  inicijativa pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece, u Hrvatskoj je službeno zaživjela  1999. zalaganjem članova Saveza društava Naša djeca . Dio ove globalne, iznimne priče, nakon višegodišnjih kontinuiranih napora,  od danas je ( 24.studenoga) i grad Nova Gradiška, 46. od ukupno 565 nacionalnih gradova i općina, na čijem će ulazu ubuduće stajati i službena ploča s ovim prestižnim stausom.

Odlučili su tako članovi Prosudbene komisije Središnjeg Koordinacijskog odbora Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatskog društva zapreventivnu i socijalnu pedijatriju, nakon što su početkom mjeseca posjetili Novu Gradišku i uvjerili se koliko je grad istinska sredina krojena„ po mjeri djeteta“. Značajno je ovo priznanje brojnim poznatim i anonimnim sugrađanima koji svojim predanim radom, zaraznim entuzijazmom, aktivnostima i ljubavlju prema onima kojima svijet ostavljamo u naslijeđe, godinama nastoje grad pretvoriti u „child friendly“ sredinu, prostor koji vodi računa o blagostanju djece,  nudeći im zdravo okružje, odrastanje u demokratskom društva, nulte tolerancije na nasilje, društvo dobrog upravljanja koje iznimno cijeni vrijednosti upisane u Deklaraciju o pravima djeteta.

Priznanje je to i Društvu naša djeca grada Nova Gradiška, jednom od nacionalno aktivnijih društava posljednjih godina, ali i priznanje nebrojenim udrugama civilnog društva koje svakodnevno rade s djecom i za djecu, ali i posebno priznanje jednoj od najupornijih među njima, kako osobno, tako i profesionalno, voditeljici Koordinacijskog tima akcije, zamjenici gradonačelnika, magistrici kliničke pishologije, Ljiljani Lukačević. Recimo još i kako statusa ne bi bilo bez iznimno aktivnog sudjelovanja Grada Nova Gradiška, gradskih osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova, Centra za socijalnu skrb, Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta „Relković“, Gradskog muzeja, Turističke zajednice, Policijske postaje, Koordinacijskog tijela i Vijeća za prevenciju ovisnosti, Savjeta mladih, sportskih klubova, medija, ali i svih Novogradiščana.

kr

Dobivanje ovog prestižnog statusa kojim će se, od sada s pravom ponositi Novogradiščani, na prvom mjestu znači kako je Grad zadovoljio niz iznimno strogih, stručnih kriterija, kontinuirano provodeći niz aktivnosti s djecom i za djecu kroz koje se na adekvatan način ostvaruju njihova prava i potrebe, priznata i u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.Grad se, osim toga, ulaskom u „slatku borbu za status“ morao obvezati i izraditi dugoročnu Strategiju za ostvarivanje prava i potreba djece na području Nove Gradiške sve do 2017.godine. Kako to biva uvijek kada o određenoj temi odlučuje struka, a situacija se procijenjuje objektivno, upornost se na kraju isplatila i Novogradiščanima, posebno onima najmanjima, pružila najbolji poklon uoči rođendana Grada, 8.prosinca. Budimo, stoga, ponosni, jer nije mala stvar u surovom vremenu nesklonom najmlađima, nositi titulu Grada-prijatelja djece!

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: S.Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn