STEM KITTEENS ZA NOVOGRADIŠKE UČENICE – I djevojkama je mjesto u IT tehnologijama

Datum objave: 21. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Industrijski park i udruga Osijek Software City zajedničkim su snagama, u okviru jedinstvenog projekta STEM Kitteens, za učenice novogradiških škola organizirali besplatne edukacije iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Engleski pojam STEM, akronim sastavljen od riječi science-znanost, technology-tehnologija, engineering-inženjerstvo i mathematics-matematika, sve je prisutniji i u Hrvatskoj, jer riječ je i o područjima, koja bi, kroz multidisciplinarni pristup, itekako trebala biti sastavni dio suvremenog obrazovnog procesa.Škole koje su to prepoznale, obično su i one učenicima najatraktivnije, poput Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška koja je, zajedno s Industrijskim parkom i udrugom Osijek Software City, za učenice 7.i 8.razreda osnovnih škola i srednjoškolke, u okviru projekta STEM Kitteens, organizirala besplatne edukacije.

Riječ je o jedinstvenoj priči namijenjenoj djevojčicama i djevojkama od 13 do 21 godine, čiji je cilj potaknuti njihovo zanimanje za znanost, IT tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, jer, riječ je o području koje je, stereotipno ili ne, generalno, ipak dominantno muško. Na zanimljivoj cjelodnevnoj radionici 40 učenica učilo je kako raditi s micro bitovima, kreativno napraviti robotsku ruku i primijeniti spoznaje u 3 D modeliranju, a po završetku, kao poticaj na razmišljanje o profesionalnom bavljenju programiranjem i novim IT tehnologijama, dobilo i diplomu.

Uz nova znanja, iskustva i vještine koje je prenijela djevojkama, osnažujući ih i mijenjajući ustaljene rodne stereotipe, radionica je i prilika za nastavak suradnje između Industrijskog parka Nova Gradiška i Osijek Software Citya, koja će već slijedeći put, najavili su organizatori, rezultirati i pokojim sadržajem namijenjenim učenicima. Podršku projektu, te prije svega, promociji i razvoju IT sektora u gradu Nova Gradiška, osobnim je dolaskom, pružio i gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: IPNG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn