STABLO GODINE – Hrast lužnjak iz prašume Prašnik nominiran za Hrvatsko stablo godine

Datum objave: 30. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Hrast lužnjak, “zaštitni znak” Posebnog rezervata šumske vegetacije Prašnik, u blizini ceste Okučani-Stara Gradiška, u svijetu jedinog ostatka nekadašnjih nizinskih slavonskih prašuma, nominiran je za Hrvatsko stablo godine 2019!

Riječ je o impresivnom primjerku bjelogoričnog drva, golemom divu koji je, utvrdili su posebnim uređajima svjetski znanstvenici, niknuo oko 1675. godine, višem od 40 metara, promjera nevjerojatnih dva i pol metra, s drvnom masom većom od 50 prostornih metara, što ga čini jednim od najvećih i najstarijih hrastova u Europi i istinskim kandidatom za nagradu. Natjecanje za Europsko stablo godine dio je obitelji natjecanja za Stablo godine na našem kontinetu, jedinstvena priča o zaštiti i očuvanju prirodne baštine kojom se želi podignuti svijest javnosti,promovirati stabla značajna za život zajednice, te dugoročno, nedovoljno poznate prirodne ljepote približiti sve većem broju zaljubljenika u kontinetalni turizam. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine u središte pozornosti ne stavlja ljepotu, veličinu niti starost vrste, već priču o stablu i njegovoj povezanosti s ljudima.

Vrijednost hrasta lužnjaka koji već stoljećima obitava na području rezervata Prašnik, jedinstvene zaštićene cjeline koja je iz redovnog gspodarenja izlučena još davne 1928.godine, prepoznali su i novogradiški šumari te, s ciljem očuvanja vrijednog genetskog materijala, proizveli genetički identične sadnice s certifikatom izvornosti, koje će, dugoročno, predstavljati i izvorni suvenir iz prašume Prašnik, Brodsko posavske županije i ovog dijela Slavonije, a koje su, simbolično, posađene u Staroj Gradiški i Davoru, mjestima uz rijeku Savu, tik do granice Europske unije.

Jedinstveno natjecanje potrajat će do 15.rujna, a pobjednik će biti proglašen na svečanoj ceremoniji krajem listopada, na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Okiti li se hrast lužnjak iz Prašnika titulom Hrvatskog stabla godine, bit će to još jedan značajan korak u snažnijoj i kvalitetnijoj promociji ovog posebnog rezervata šumske vegetacije koji je zbog Domovinskog rata i miniranog terena, bio gotovo nedostupan punih 25 godina. Javna ustanova Natura Slavonica koja brine o području Prašnika, za prostor nekadašnjih nizinskih slavonskih prašuma ima velike planove. Prije svega, urediti Centar za posjetitelje, uz pomoć sredstava EU fondova, kroz projekt vrijedan 10 milijuna kuna, a potom i znanstvenu stanicu namijenjenu učenicima, studentima, ali i svim putnicima namjernicima i zaljubljenicima u prirodu, koji će se, kada priča bude realizirana, uz pratnju šumara i stručno vodstvo, moći na pravi način upoznati s vrijednostima hrastove prašume i bioraznolikošću Republike Hrvatske.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: natura-slavonica.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn