SREDIŠNJA SVEČANOST 23. OBLJETNICE VRA BLJESAK – Svečanost zajedništva u Okučanima, uz spomen obilježje dostojno veličini i značaju akcije

Datum objave: 01. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

OKUČANI – Svečano i emotivno, slaveći život, poklanjujući se, istovremeno s pijetetom onima koji su u temelje Domovine utkali sebe, Hrvatska se danas prisjetila „Bljeska“. Središnja svečanost 23.godišnjice vojno redarstvene akcije kojom je oslobođena Zapadna Slavonija organizirana je u Okučanima, uz nazočnost najvišeg državnog vrha, na novom spomen obilježju“Kristalne kocke vedrine“,  dostojnom veličine i značaja akcije

Na današnji dan 1995.godine hrvatske su snage u samo 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog terena i uspostavile nadzor nad auto cestom Zagreb Lipovac i željezničkom prugom u Istočnoj Slavoniji. Vojno redarstvena operacija kojom je slobođena Zapadna Slavonija bila je uvod u kasniju, pobjedničku „Oluju“ i najava izvojevanog mira i slobode. U “ Bljesku“ je poginuo je 51 hrvatski vojnik, a 23 godine poslije, žrtve su konačno dobile spomen obilježje dostojno veličine i značaja akcije, otkriveno na središnjoj svečanosti u Okučanima.

Efektan i moderan spomenik nazvan „Kristalne kocke vedrine“, rad akademskog kipara Dalibora Stošića i projektata Hrvoja Bilandžića, sastavljen od 51 kocke, u emotivnom i dostojanstvenom programu , uz sudjelovanje okučanskih osnovnoškolaca, 51-og učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga i policije, a blagoslovio ga je vojni ordinarij Jure Bogdan koji je, za sve poginule branitelje i civile u operaciji, predvodio i molitvu. Apostrofirajući zajedništvo i promičući dignitet Domovinskog rata, žrtvi branitelja, ove su godine, po prvi puta, položeni zajednički vijenci. U ime Republike Hrvatske, učinili su to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, te premijer Andrej Plenković zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade. Vijence su, među ostalima, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije, roditelji poginulih branitelja, predstavnici domaćina svečanosti-Općine Okučani, predvođeni načelnikom Acom Vidakovićem, te predstavnici Brodsko posavske županije na čelu sa županom, Danijelom Marušićem.

nnn

Na središnjoj svečanosti „Bljeska“, uz predstavnike najvišeg državnog vrha, sudjelovali su i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH, Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije, Nikola Milin.Prisjećajući se ratnih godina i veličanstvene pobjedničke operacije, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je godišnjica „Bljeska“ prilika da „ još jednom odamo počast braniteljima koji su za slobodu Domovine, dali vlastite živote. Hvala ministru Medvedu, ministarstvu branitelja i Općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika i čestitka autoru. Ovo je signal da će Vlada nastaviti voditi brigu o dignitetu Domovinskog rata, gradeći modernu, s NATO-m kompatibilnu vojsku na baštini onog što su učinili branitelji.,“, istaknuo je,između ostaloga, na središnjoj svečanosti „Bljeska“, prvi čovjek Vlade.

nn

Zahvalu članovima obitelji poginulih branitelja, kao i zadovoljstvo dolaskom u Okučane, uputio je i predsjednik Sabora,Gordan Janroković, podsjećajući kako je „Bljesak vojna operacija kojom je slomljena kičma velikosrpskoj vojsci i čitavoj toj ideji, zbog čega je ključno novim naraštajima prenijeti sjećanje na godine Domovinskog rata. Posebno je to važno u trenutku kada postaje vidljivo da ima onih koji bi htjeli relativizirati krivnju i mijenjati povijest.“, zaključio je Jandroković. Čestitku sudionicima, kako je rekao „briljantne pobjedničke akcije izvedene pod vodstvom dr.Tuđmana, kojom smo i sebi i svijetu dokazali tko smo i što smo, akcije koja je bila uvod u kasniju „Oluju“, a onda i mir i slobodu“, u Okučanima je uputio i ministar obrane, Damir Krstičević. „Današnja svečanost „Bljeska“ , uz otkrivanje spomenika , dokaz su kako ova Vlada sustavno radi na razvoju pobjedničke Hrvatske vojske, prožete domoljubljem i simbolima Domovinskog rata, vojske kojoj je, unatoč modernizaciji, gravitacijsko središte-čovjek“, zaključio je ministar Krstičević.

Uz otkrivanje spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ u mjesnom parku u Okučanima, za posjetitelje svečanosti godišnjice „Bljeska“ organiziran je taktičko-tehnički zbor naoružanja, prezentacija borbene i neborbene tehnike, prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, dok je za sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskg rata u mjesnoj crkvi Svetog Vida misu zadušnicu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Tijekom dana u Okučane će stići i maratonci društva Hrvatski soko- Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani, kao i brojni motoristi iz svih dijelova Hrvatske, suidonici tradicionalnog Moto defilea u čast „Bljesku“.


TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn