SPAJANJE KULTURNE BAŠTINE MALIH EUROPSKIH GRADOVA – Ekonomska škola Požega sudjelovala na Erasmus+ mobilnosti u Makedoniji

Datum objave: 06. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Četiri učenice Ekonomske škole, Antonija Klapšić, Laura Mandekić, Matea Mital i Ella Stojić, boravile su 23. rujna – 2. listopada 2021. godine na trećoj mobilnosti Erasmus+ projekta Echoset u Ohridu, Sjevernoj Makedoniji. Kao pratnja učenicama putovale su ravnateljica Marinka Parac, profesorica Lorena Đurčević te koordinatorica projekta profesorica Lidia Gerstman.

Nakon duge stanke od 19 mjeseci i niza online aktivnosti u tom periodu, projektni je tim dogovorio stvarnu mobilnost u ohridskoj Gimnaziji sveti Kliment Ohridski. Osim hrvatskih učenika, na mobilnosti su sudjelovali učenici i nastavnici iz Litve, Njemačke, Poljske, Španjolske te domaćini Makedonci.

Poštujući sve epidemiološke mjere, aktivnosti su organizirane u najvećoj mjeri na otvorenom, a one za koje je trebala računalna podrška organizirane su u prostorijama lokalnog hostela City Inn. Učenice su predstavile svoju školu, grad i domovinu te jednog hrvatskog znanstvenika po vlastitu odabiru, Nikolu Teslu. Školu domaćina posjetili su vrlo kratko, no ravnateljica nas je srdačno dočekala uz tursku kavu, koja je ostala baštinom nakon 500-godišnje osmanlijske vladavine ovim područjem.

Tijekom tjedan dana upoznali su bogatu makedonsku kulturu, posebice onu vezanu uz Ohridsko jezero, s izvorištem u djelatnosti svetaca Klimenta i Nauma. Sveti Kliment osnovao je u Ohridu prvo slavensko učilište i smatra se zaštitnikom Ohrida, dok se više o svetom Naumu saznalo na drugom kraju Ohridskog jezera, u predivnom manastiru koji je svetac osnovao i koji je njegovo posljednje konačište. Sveti je Naum bio iscjelitelj, kasnije i zaštitnik od mentalnih bolesti. Braća su najpoznatija kao izumitelji ćirilice, nazvane po njihovu učitelju svetom Ćirilu, pisma koje se aktivno koristi u polovici Europe i koje je bilo temelj za širenje pravoslavnog kršćanstva

Sudionici mobilnosti posjetili su Strugu, grad na Crnom Drimu poznat po festivalu poezije, gdje su živjeli preporoditelji i najpoznatiji makedonski pjesnici, braća Dimitar i Konstantin Miladinov, slavni u europskim kulturnim krugovima. Zatim Vevčane, planinsko selo poznato po izvorima, ali i neobičnosti da se uslijed raspada SFRJ uspješno proglasilo republikom. Domaćini su poveli i na jednodnevni izlet u Bitolu, drugi po veličini makedonski grad. Nazivaju ga i gradom konzula, a od zanimljivosti vole istaknuti da se u zgradi današnjeg muzeja, nekoć vojnoj školi, školovao turski reformator i predsjednik Mustafa Kemal Ataturk, kojem je jedno krilo muzeja i posvećeno. Posebno je dojmljiv bio posjet Zaljevu kostiju i Ploča Mićov Gradu, arheološkom nalazištu i replici nekadašnjeg sela na vodi.

Krajem tjedna učenici su sudjelovali u kvizu kojim su pokazali koliko su naučili o makedonskoj, a posebno ohridskoj kulturnoj baštini. Mobilnost je ostavila snažan utisak, kako prirodnim ljepotama i zaista bogatom kulturnom baštinom, gostoljubivošću i opuštenošću Makedonaca, njihovom odličnom gastronomijom, ali i zbog prilike da se mladi iz različitih država konačno fizički susretnu i surađujući uče.

TEKST: S.P/ L.G.                    FOTO: Ekonomska škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn