ŠOKAČKO KOLO KULTURNO DOBRO RH – Još jedna potvrda vrijednosti tradicije Slavonije, Baranje i Srijema

Datum objave: 12. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Odlukom Ministarstva kulture s kraja prosinca prošle godine, šokačko kolo proglašeno je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Prije svega, na radost organizatora Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i Brodskog kola, Zajednice KUD-ova Vukovarsko srijemske županije, Saveza KUD-ova Đakovštine te Folklornog ansambla Broda, na čiju je inicijativu prije pet godina priča o zaštiti šokačkog kola i pokrenuta.

Nakon bećarca, govora sela Siče i Stari Perkovci, na listi zaštićene kulturne baštine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i još jedno sa slavonsko-baranjsko-srijemskog područja, od kraja prosinca prošle godine je i šokačko kolo. Zasluga je to, prije svega, organizatora Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i Brodskog kola-Zajednice KUD-ova Vukovarsko srijemske županije, Saveza KUD-ova Đakovštine te Folklornog ansambla Broda, na čiju je inicijativu prije pet godina, uz veliki entuzijazam i stručnu pomoć etnokoreologa i istraživača slavonske narodne tradicije, pok.Josipa Vinkeševića i kustosice etnološke zbirke Muzeja Đakovštine, Marije Gačić, priča o zaštiti šokačkog kola i pokrenuta. „Vještina izvođenja šokačkog kola,tradicijskog plesa koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju- piše u obrazloženju Rješenja- i danas se prenosi usmenom predajom.“

Jedan od najprepoznatjivijih simbola Slavonije, Baranje i Srijema, značajan i za izricanje šokačkog identiteta, šokačko kolo, prema definiciji je tradicijski ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju. Kao društveno događanje, šokačko je kolo do sredine 20.stoljeća bilo važno za život zajednice, u svim seoskim svečanostima, o pokladama, na svadbama, vjerskim svečanostima i neformalnim druženjima, kada se izvodillo da bi se označio poseban trenutak u društvenom događanju.

U narodu znano i kao taraban i drmeš, šokačko je kolo u tradiciji Slavonije, Baranje i Srijema prisutno i danas, kada se, umjesto uz tamburu ili gajde kao nekada, najčešće izvodi uz tamburaške sastave. Prepoznavanje šokačkog kola kao nematerijalno kulturno dobro još je jedna potvrda vrijednosti tradicije Slavonije, Baranje i Srijema ali i poticaj za njeno čuvanje i prenošenje mladima, što je, putem edukacija, promocija, nastupa i dio obveza koje proizlaze iz statusa nositelja dobra – Zajednice KUD-ova Vukovarsko srijemske županije, Saveza KUD-ova Đakovštine i Folklornog ansambla Broda .

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: brodsko-kolo.com

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn