SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE POŽEGA – Obilježen Dan europskog broja 112

Datum objave: 10. 2. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Služba civilne zaštite Požega organizirala je danas u pješačkoj zoni u Požegi obilježavanje dana europskog broja 112 za žurne službe. Na području Europske unije ove se godine 11. veljače slavi 32. obljetnica jedinstvenog broja 112, a taj broj u Hrvatskoj je kao jedinstveni broj za hitne službe uveden prije 18 godina.

Djelatnici Županijskog centra 112 dijelili su promotivne materijale, u obilježavanju su sudjelovale i sve ostale žurne službe i udruge građana s kojima surađuju. Štandove su posjetili učenici osnovnih škola, a obilježavanju su se pridružili i zamjenik župance Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević.

Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC), koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav, a u Hrvatskoj je aktivan od 2005. godine.

“U tom razdoblju od 18 godina zaprimljeno je nešto više od 33 milijuna poziva na žurni broj 112, a u protekloj godini u našoj Požeško-slavonskoj županiji, Županijski centar 112 zaprimio je nešto više od 20 tisuća poziva i nešto više od 9 tisuća događaja. Sustav 112 u RH čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Sustav 112 nema vlastite operativne snage na terenu, ali sa svojim informacijskim i komunikacijskim resursima, poznavanjem nadležnosti i procedura u hitnim situacijama te ažurnim bazama podataka o hitnim službama i ostalim operativnim snagama čini osnovu informacijskog i komunikacijskog sustava civilne zaštite.” naglasio ovom prilikom voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe). Tijela Unije pred broj 112 postavila su visoke standarde u pogledu pristupačnosti i funkcionalnosti. Svim građanima Unije nastoji se putem broja 112 pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama, osobito onima koji putuju između država unutar Unije. Svaka država članica Unije dužna je primijeniti propisane standarde, što Europska komisija redovito prati utvrđenim načinima i kriterijima.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn