KAD RADE SLOGA I LJUBAV – Gotovo godinu dana Pleternički Mihaljevčani rade na obnovi simbola mjesta, kapelice sv. Blaža

Datum objave: 04. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNIČKI MIHALJEVCI – Manje od deset stalnih stanovnika pokušava sačuvati svoje selo Pleterničke Mihaljevce od zaborava.Gotovo godinu dana samoinicijativno rade na obnovi tamošnje kapelice sv. Blaža koja dominira u središtu mjesta i simbol je opstanka na tim prostorima.

Pleternički Mihaljevci smješteni su sedam kilometara istočno od Pleternice, a postali su nacionalno poznati prije više od godinu i pol dana kada se, nakon 33 godine, rodila beba u selu, mali Marin, sin Mateja i Ane. vijest je to koja je tada osvanula u svim vodećim nacionalnim medijima, ali od tada selo, u čijem središtu dominira sakralna ljepotica sagrađena prije 90 godina, kapelica sv. Blaža, ponovo palo u zaborav.I selo i kapelica zajedno su opet počeli nestajati. Šačica mještana odlučila je tome stati na kraj. “Naša kapelica s koje je odzvanjalo zvono i pozivalo na molitvu, radost i veselje, obavještavalo o onima koji su s ovog svijeta prešli na drugi i koja nas je okupljala sve ove godine, mora ostati krasotica u našem selu.Pomogla nam je sačuvati vjeru, nas koji smo se ovdje rodili, veže nas i obvezuje da ovdje dolazimo, na svoju djedovinu, bez obzira hoće li tko ostati živjeti ili ne u našim Mihaljevcima” kaže nam Đuro Lombar oko kojeg su se okupili istomišljenici, zasukali rukave i krenuli u obnovu kapelice sv. Blaža. Među okupljenima su oni su porijeklom iz tog mjesta, koji su prije deset, petnaest i više godina odselili sa svoje rodne grude ali je nisu zaboravili.

Nešto manje od godinu dana tako je gotovo svaka subota bila radna u Mihaljevcima. Dolazili su i dobrovoljno se na radne akcije odazivalo pet, deset i više onih koji su vezani za Mihaljevce, ali i prijatelji koji žele dati svoj doprinos kako bi sakralno zdanje sačuvali od propadanja i okoliš oko njega učinili ljepšim.”Ovdje sad rade na uređenju naše kapelice većinom oni koji su porijeklom iz ovog mjesta, moja malenkost, moja sestra koja je udana Brankovan, sa svojima iz obitelji, ovdje je i prijatelj Stjepan Dravec iz tvrtke Lim rad, braća Petar i Filip Veletić, Damir Marčinovič, Saša Lombar, moji sinovi Tomislav i Dejan, Zvonko Lombar, Đuro Petković, Krunoslav Petković, Roberto Bello i drugi. Na radne akcije su se odazivali i prijatelji iz susjednih i drugih mjesta, Buka, Kalinića, Koprivnice, Bilica, Grabarja, Gradca,” rekao nam je Đuro Lombar, nositelj i organizator svih radnih akcija, a kojemu je rodna kuća nasuprot kapelice sv. Blaža u Mihaljevcima.

Teško bi ipak sve to bilo bez prave pomoći, a ona je stigla od Grada Pleternice i gradonačelnice Jozić ” Grad Pleternica i gradonačelnica Antonija Jozić prate nas s potrebnim građevinskim materijalom, a gradonačelnica nas posjeti gotovo svake subote kada imamo radne akcije. Materijal dakle dobijemo, a sve drugo se radi dobrovoljno. Na radnim akcijama smo bili više od 20 subota u ovoj godini, točnije od veljače,” kaže Lombar.

Prije radova na uređenu vanjskog dijela kapelice, zidova, krovišta i zvonika odrađeni su poslovi na izgradnju zida ispred kapelice i novog stepeništa.Uz radove na kapelici zamijenjena je i stolarija, a preostaju samo radovi još na unutrašnjem uređenju. “Unutarnje uređenje je zahtjevno i iziskivat će malo znatniju financijsku pomoć. Još ćemo vidjeti kako ćemo i na koji način to napraviti,” dodao je Đuro.”Naša je želja urediti kapelicu da bude prava krasotica u našem selu i da bude i izgleda kao nekad što je ona bila. Uz pomoć naših donatora i dobročinitelja u tome ćemo, duboko sam uvjeren i uspjeti,” zaključio je.

TEKST: S. P./ D. K.        FOTO: D. K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn