SLAVONSKI IGRANI FILM NA SVJETSKIM FESTIVALIMA – “Adam” nominiran za najbolji film na Venice Film Awards

Datum objave: 08. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

ĐAKOVO/OSIJEK – Nakon nedavne nominacije filma “Adam” za najbolji igrani film na Barcelona Film Festivalu, ovaj cjelovečernji, prvi u cijelosti slavonski igrani film – prvijenac đakovačkog redatelja Marija Šuline i njegove Produkcije Slavonia Nova, nominiran je i na prestižnom festivalu Venice Film Awards.

I u Veneciji je “Adam” nominiran za najbolji igrani film u konkurenciji filmova iz 35 zemalja. Adam je film koji diže glas protiv nasilja nad djecom kakvo se njima dogodilo u Domovinskom ratu, a događa se i u mnogim drugim ratovima i sukobima u svijetu danas. Jednako snažna preokupacija je i upozoravanje na surovost okoline prema pojedincu koji ne želi živjeti prema njezinu diktatu. U Adamu pravila okoline ne trpi samozatajni hrvatski ratni heroj Adam; iz rata izlazi s ožiljcima i tijela i duše, živi po svome, na osami, izvan sela. Njegova ratna ‘odličja‘ su ranjavanje i PTSP. Selo, u koje jedino dolazi u dućan, ne miri se s tim što o Adamu ne zna gotovo ništa, a znatiželja zajednice ‘traži‘ odgovore to više što Adam u mjesnom dućanu kupuje i potrepštine za dijete koje nitko nije vidio.

“Film sam prije dva mjeseca poslao na Venice Film Awards bez nekih velikih očekivanja, pa je ugodno iznenađenje još veće. Sam ulazak u službeni izbor velika je stvar. Inozemni festivali očito su prepoznali ovaj film koji je kompleksan sam po sebi, njegov scenarij, glumu, glazbu, fotografiju, tematiku i poruku – stop nasilju nad djecom. Vani su mnogo više senzibilizirani za tu problematiku, rekao je redatelj Šulina za Glas Slavonije. Prema podacima HMDC-a, u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je više od 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Film “Adam” posvećen je svima njima.

“Adam” je prvi u cijelosti slavonski film, glumačka postava je iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, iz osječke Dramske akademije i osječkog HNK, a sniman je na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uz redatelja i scenaristu Franju Nagulova, Adama tako čine – Zdravko Šinjori, Antonio Starinec, Jasmin Novljaković, Vjekoslav Janković, Antonio Jakupčević, Marija Mrvičin, Vesna Šinjori, Snježana Puljić, Antun Brajković, Željko Mrvičin, Danijela Ištaković, Slavica Varga, Nikolina Benačić, Zvonimir Šinjori, Dejan Pejić, Anica Prošenski, Ružica Jurčević, Đuro Perković, Katica Štefančić. “Adam” je pretpremijeru imao prošle godine u Đakovu, a potom u Vukovaru, a hrvatska premijera filma najavljena je za zagrebačko kino Tuškanac.

Bez podrške državnih institucija, film je financiran sredstvima Grada Đakova, Općine Ivankovo, Općine Strizivojna te još nekoliko lokalnih samouprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije na čijim je područjima sniman.

https://www.youtube.com/watch?v=1UgNeGRixAI&fbclid=IwAR3cW10c4FGlRnr5T5S9VWI-4RDU3fwoelDRQi01XvQwmtL8Gt24jpowDJ4

TEKST: S. P.        FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn