SLAVONSKI DUĆAN – Okusi, boje i mirisi Slavonije na jednom mjestu

Datum objave: 04. 8. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Dobra hrana, fina vina, ugodni domaćini- razlozi su zbog kojih gosti, u potrazi za turizmom doživljaja, sve češće navraćaju na kontinent. Tražite li najbolje i najprepoznatljivije od Slavonije, navratite u “Slavonski dućan” u Novoj Gradiški i uz uspomene, sa sobom ponesite okuse, mirise i boje.

Sve ono najbolje što Slavonija jest- njene mirise, okuse i rukotvorine, posljednjih godinu i pol dana, možete pronaći na jednom mjestu, u “Slavonskom dućanu” u Novoj Gradiški. Smješten u velikoj obiteljskoj secesijskoj zgradi u središtu grada, povijesnom prostoru nekadašnje Bauerove knjižare otvorene davne 1910.godine, “Slavonski dućan” na jedinstven način spaja turizam i poduzetništvo, tradiciju i suvremenost, dočekujući s dobrodošlicom goste i putnike namjernike, nudeći im, istovremeno, priliku da sa sobom ponesu i jedinstvene uspomene.

Riječ je o sasvim posebnom projektu Zajednice proizvođača novogradiškog kraja, turističko-poduzetničkoj priči osnivača-Grada Nova Gradiška i šest općina-Cernika, Rešetara, Starog Petrovog Sela, Nove Kapele, Davora i Okučana, koja je, u kratko vrijeme, oko istog cilja, okupila 52 kooperanta iz sve četiri slavonske županije, ali i one iz zapadnog dijela Sisačko-moslavačke, ispunila očekivanja i diljem svijeta, Slavoniju predstavila u najboljem svjetlu. Kroz proizvode i rukotvorine domaćih OPG-a, pripremljene na način kako su to ovdje radilo oduvijek, po receptu naših baka, vještim rukama obrtnika. Jer, priča je to o domaćem, autohtonom proizvodu, priča o prošlosti i budućnosti osmišljena kako bi lokalnim proizvođačima pomogla u prezentaciji i prodaji, osvijestila značaj i vrijednost tradicije, potakla poduzetništvo, ali i turizam “ubacila” u veću brzinu. Sudeći prema početnim rezultatima, “Slavonski dućan” u svemu je tome uspio.

“Iako se sve ovo u početku činilo kao priličan izazov, čini se kako su se trud, zalaganje i ogroman entuzijazam s kojima smo u priču ušli, isplatili. Rezultatima i ostvarenim prometom i više smo nego zadovoljni- ušli smo u PDV, zabilježili dobit od 30-ak tisuća kuna i od početnih 20-ak proizvođača, u samo godinu dana, njihov broj i više nego udvostručili. Posebno smo ponosni i na desetak novootvorenih OPG-a i kućnih radinosti, čije smo vlasnike, proizvođače s dobrom idejom i dobrim proizvodom, potaknuli na ozbiljnije bavljenje poslom, što je istovremeno, djelomično obogatilo i našu ponudu “, upoznaje Milan Rosić, voditelj Slavonskog dućana i upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškog kraja.

Da Slavonija postaje sve zanimljivija turistička destinacija, dokazuju i kupci “Slavonskog dućana” među kojima ima Engleza, Talijana, Francuza, a kvalitetne domaće proizvode rado kupuju i domaći- Požežani, Brođani, Novljani. “Čini se kako smo sve prepoznatljiviji, jer, uz kupce iz okolnih mjesta, navraćaju nam i gosti u prolazu, na proputovanju, organizirane grupe stranih turista u potrazi za kvalitetnim suvenirom ili našom poznatom “Slavonskom košarom”, “mali”, ali i “veliki” kupci poput jedinica lokalne samouprave i tvrtki. Pomaže, osim toga i reklama, ljudi pročitaju, čuju, pa dođu “, kaže Milan Rosić.

Smješten u jedinstvenom prodajnom prostoru na novogradiškom Korzu, slučajno, ali i simbolično u ulici Slavonskih graničara, “Slavonski dućan” na jednom mjestu nudi sve ono najbolje što imamo, poput sireva-kravljih, ovčjih i kozjih, suhomesnatih proizvoda, meda, voćnih namaza i tjestenine. Tu je i zavidna ponuda vina, rakija i likera, drvena galanterija, opančarski proizvodi, korpe i ručni radovi, kao i odjeća- s okusom tradicije, poput šokačkih reklji ili šlinge, ali i ona s modernim tvistom, ukrašena etno motivima, kakvu bi rado nosile i snaše i divojke, nakit i puno drugih sitnica s mirisom i okusom Slavonije. Puno je još i planova i ideja pred “Slavonskim dućanom”, jer treba ispričati slavonsku priču.

“Osim ponude u prostoru dućana koji djeluje i kao suvenirnica, a koju ćemo, vjerujem, samo obogaćivati, cilj nam je i predstavljanje na sajmovima, kao i proizvodnja jedinstvenih poklon paketa s domaćim eko proizvodima. Na kraju, plan je otvoriti i kušaonicu u kojoj bi se, prije kupnje, mogli degustirati svi prehrambeni proizvodi s lokalnih OPG-a koje “okupljamo” čime bi turističko-poduzetnička priča bila potpuna.”, upoznaje voditelj “Slavonskog dućana”, Milan Rosić. Dovoljni su to razlozi da navratite i vi, u potrazi za najboljim od Slavonije. Ako ne prije, a onda u dane Glazbenog ljeta, od 14.do 18.kolovoza, kada će svi putevi ionako voditi u Novu Gradišku. Dobro došli u “Slavonski dućan”!

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk / D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn